China se joacă cu nervii lui Kim: rachete şi teste cu arme lângă graniţa cu Coreea de Nord

Preşedintele Chinei, Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping (Lintao Zhang/Getty Images)

Armata chineză a testat noi modele de rachete şi arme lângă graniţa cu Coreea de Nord, în ultimele zile. Motivul oficial este de a îmbunătăţi capacitatea de luptă în mijlocul tensiunilor tot mai ridicate în Peninsulă.

Manevrele au fost executate în apropiere de Marea Bahai din nord-est.

Preşedintele Xi Jinping conduce un program de modernizare a armatei chineze, după ce, în ultimul an, a reuşit să epureze vechea gardă a generalilor care conduceau departamentul politic al Armatei de Eliberare a Poporului, aducând, practic ultimul stat în stat sub controlul său direct.

Manevrele de săptămâna aceasta au fost oficial iniţiate pentru a creşte "capacităţile operaţionale" astfel încât să permită rezolvarea problemelor de securitate ale ţării.

Michael Hirson, director pentru Asia al organizaţiei Eurasia Group, este de părere că liderii comunişti de la Beijing îşi pierd răbdarea cu regimul nord coreean.

Conform analistului, "chinezii sunt oarecum deschişi să facă mai mult. China trimite semnale ambelor părţi. Către SUA mesajele sunt de cooperare, şi că va acţionă cu bunăcredinţă în cazul crizei nord coreene (...)".

Pe de cealaltă parte alţi analişti sunt de părere că Beijingul a fost întotdeauna dual în cadrul relaţiei cu Coreea de Nord - de fiecare dată când regimul comunist nord coreean încalcă legislaţia internaţională, China cerea "calm" şi îşi exercită dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate, blocând efectiv orice încercare de pedepsire a protejatului său paranoic.

În afară de folosirea regimului bizar de la Phenian pe post de bufon de fiecare dată când dorea să obţină mai mult în urma negocierilor cu Occidentul, China, asemenea Coreei de Sud nu doreşte haos la graniţele sale - şi chiar mai puţin o baie de sânge care ar putea uşor rezulta de pe urma unei confruntări militare.

O eventuală cădere a regimului nord-coreean ar putea genera o criză masivă de refugiaţi în zonă şi o destabilizare pe pieţele asiatice, din cauza proximităţii Japoniei şi Coreei de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe