SUA, la curent cu rapoartele privind arestarea altui cetăţean american în Coreea de Nord

Duminică, Departamentul de Stat american a declarat că ştie de faptul că Phenianul a arestat un alt cetăţean american pe baza suspiciunii că ar fi acţionat împotriva Coreei de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Kim Hak-song, care a fost arestat sâmbătă, a lucrat la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Phenian, potrivit agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA.

“O instituţie relevantă desfăşoară acum o investigaţie detaliată privind infracţiunile comise”, a adăugat KCNA.

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-o declaraţie că are “cunoştinţă de rapoartele” care susţin că un cetăţean american a fost arestat în Coreea de Nord.

“Securitatea cetăţenilor americani este una dintre cele mai înalte priorităţi ale Departamentului. Atunci când un cetăţean american este arestat în Coreea de Nord, noi lucrăm cu ambasada Suediei din Phenian, care are calitatea de Putere de Protecţie a SUA în Coreea de Nord”, conform declaraţiei.

Alţi trei cetăţeni americani se află în prezent în custodia autorităţilor nord-coreene, inclusiv Kim Sang-dok, care a fost arestat la sfârşitul lunii aprilie pentru aşa-zise acţiuni ostile.

Noua arestare are loc pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington şi Phenian cu privire la programele nuclear şi de rachete al Coreei de Nord.

De asemenea, noua arestare are loc la câteva zile după ce parlamentarii americani au votat aproape unanim în favoarea impunerii de noi sancţiuni împotriva regimului nord-coreean.

Noua legislaţie vizează sectorul transporturilor maritime şi utilizarea muncii forţate. Astfel, conform noii legislaţii, navele deţinute de Coreea de Nord sau de ţări care refuză să respecte rezoluţiile adoptate de ONU împotriva Phenianului nu vor putea naviga în apele teritoriale americane sau ancora în porturile americane.

Totodată, bunurile produse prin utilizarea muncii forţate care sunt exportate de Coreea de Nord vor fi oprite să pătrundă în SUA. Noua lege susţine, de asemenea, că toţi cei care sunt descoperiţi că folosesc munca forţată din Coreea de Nord vor fi supuşi sancţiunilor pe baza legii International Emergency Economic Powers Act.