Discuţia telefonică Putin-Trump axată pe tensiunile cu Phenianul şi conflictul sirian

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au discutat la telefon despre reducerea tensiunilor din Peninsula Coreeană şi promovarea unei soluţii diplomatice în Siria.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

Potrivit unei declaraţii publicate marţi de Kremlin, cei doi şefi de stat au convenit să se întâlnească în luna iulie cu ocazia summitului G20, care se va desfăşura în oraşul german Hamburg.

Declaraţia, care a afirmat că discuţia telefonică a fost constructivă, a precizat că atât Trump cât şi Putin au evidenţiat promovarea coordonării în lupta împotriva terorismului global.

Potrivit sursei, Putin a făcut apel la cumpătare în ceea ce priveşte situaţia din Siria, iar ambii lideri au căzut de acord să conlucreze în vederea reducerii tensiunilor cu Phenianul.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA s-au amplificat în ultimele săptămâni, iar Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că “toate opţiunile sunt pe masă” în ceea ce priveşte Phenianul.

SUA a trimis recent portavionul USS Carl Vinson în apele din apropierea Peninsulei Coreene într-un spectacol de forţă şi de intimidare a Coreei de Nord. Submarinul nuclear USS Michigan s-a alăturat grupului maritim de luptă la începutul acestei săptămâni.

Putin şi Trump au decis să “activeze dialogul dintre şefii ministerelor de externe ale ambelor ţări, care vor urmări să găsească variante pentru asigurarea regimului de încetare a focului, pentru stabilizarea şi controlarea acestuia”, se adăugă în declaraţie, făcând referire la conflictul sirian. “Obiectivul este de a crea un cadru care va ajuta la lansarea unui proces de pace real în Siria. Aceasta înseamnă că ministrul rus de Externe şi secretarul de stat american îşi vor informa lideriidespre progresul realizat în această privinţă”.

De peste 6 ani, Siria este lovită de un război sângeros în care au murit, potrivit unor estimări făcute de ONU în august 2016, peste 400.000 de persoane. ONU a încetat să publice numărul oficial al victimelor, susţinând că nu este capabil să verifice cifrele pe care le primeşte din diferite surse.

Referitor la discuţiile dintre liderul rus şi cel american, Casa Abă a precizat într-o declaraţie: “Conversaţia a fost foarte bună şi a inclus discuţii despre zone de siguranţă, sau calmarea tensiunilor, [necesare] pentru a obţine o pace durabilă din motive umanitare şi de altă natură”.

Declaraţia a mai susţinut că SUA va trimite un reprezentant la reuniunea ce va avea loc miercuri şi joi în Astana, Kazahstan, unde se va discuta despre încetarea focului în Siria

“[Cei doi lideri] au discutat, de asemenea, despre colaborarea în vederea eradicării terorismului în Orientul Mijlociu. În cele din urmă, ei au discutat despre cea mai bună variantă de rezolvare a situaţiei periculoase din Coreea de Nord”, a notat declaraţia Casei Albe.