Vizita lui Xi Jinping în Marea Britanie: afară vopsit gardul. Înăuntru - leopardul

Protestatari tibetani în faţa Palatului Buckingham, 20 octombrie 2015 cu prilejul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping
Protestatari tibetani în faţa Palatului Buckingham, 20 octombrie 2015 cu prilejul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping (JACK TAYLOR/AFP/Getty Images)

În prima dimineaţă a vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping în Marea Britanie, Londra părea pregătită să-i ofere demnitarului comunist perfecţiunea ceremoniilor britanice. The Mall era pavoazat cu steaguri chineze şi britanice, iar pe trotuare se găseau mii de privitori, majoritatea chinezi.

Cu toate acestea o altă tradiţie britanică era şi ea prezentă: cea de a protesta.

Erau cei de la Amnesty Internaţional, Falun Gong, şi organizaţia Free Tibet cu propriile banere şi mesaje către preşedintele Jinping – în mare toţi voiau ca Beijing-ul să-şi îndrepte istoria de abuzuri în materie de drepturi civile.

Deşi erau copleşiţi de chinezii pro-Beijing cu steagurile lor roşii care împânzeau The Mall, protestatarii nu au rămas neobservaţi. „Dorim să avem o prezenţă demnă care să ne dea ocazia să vorbim cu mass media şi să punem presiune asupra lui David Cameron să ceară Chinei să respecte drepturile omului atunci când va conversa cu Xi Jinping” a declarat Allan Hogarth, directorul Amnesty Internaţional din Marea Britanie.

“Problema nerespectării drepturilor civile trebuie ridicată într-un mod demn şi principial, atât public cât şi privat – în special în mod privat. Acordurile din spatele uşilor închise, parafate între micii funcţionari, nu au niciun rost. Trebuie să fie David Cameron care să vorbească cu Xi Jinping. Nu poţi băga problema drepturilor sub covor pentru comerţ”.

De-a lungul bulevardului The Mall cei mai mulţi protestatari erau aderenţii mişcării sprituale Falun Gong care cereau oprirea campaniei de genocid pornită de Beijing acum 16 ani. Încercau să pună presiune pe Xi Jinping să-l aducă în faţa justiţiei pe fostul lider chinez Jiang Zemin, cel care a ordonat campania de crime şi torturi împotriva grupului. Mulţi stăteau în tăcere în meditaţie – un contrast puternic faţă de vacarmul din jurul lor, făcut de suporterii Chinei comuniste.

Gao Yudong, aderent Falun Gong
Gao Yudong, aderent Falun Gong (Si Gross / Epoch Times)

“Xi nu este implicat în persecuţie, aşa că sperăm ca el să aibă o perspectivă clară asupra lucrurilor care li se întâmplă practicanţilor Falun Gong în China” a declarat Gao Yudong, care organizează proteste non stop, 24 de ore pe zi, în faţa ambasadei Chineze din 2002.

“Vrem să-l aducem pe iniţiatorul persecuţiei, Jiang Zemin, în faţa Justiţiei. Nu suntem împotriva Chinei, ci doar vrem aducerea criminalilor în faţa Justiţiei” a declarat Gao.

“Nu suntem împotriva Chinei, şi nici a lui Xi Jinping, ci doar vrem aducerea criminalilor în faţa justiţiei” — Gao Yudong

Lângă aderenţii Falun Gong se aflau protestatari tibetani, aparţinând organizaţiilor Free Tibet şi Tibet Society, ţinând pancarte şi steaguri tibetane, care din când în când erau înghiţite de marea de steaguri ale suporterilor pro-Beijing. “Este o ruşine, fiecare ar trebui să aibă dreptul să îşi exprime punctul de vedere” a declarat Paul Golding de la Tibet Society.

El doreşte ca oamenii care trăiesc sub regimul chinez să aibă libertăţi: “Dorim drepturi pentru toată lumea de acolo, nu doar pentru tibetani. Tibetanii vor deveni liberi numai atunci când toată China va fi liberă”.

Marţi, la un eveniment ţinut la Parlament realităţile Chinei comuniste au fost reiterate. „Există o deteriorare alarmantă a situaţiei drepturilor omului în China de când Xi a ajuns la putere în urmă cu trei ani” a declarat David Mepham, director pentru Marea Britanie a organizaţiei Human Rights Watch. “Aşa că în ciuda propagandei oficiale despre statul de drept şi schimbare, ce vedem noi este o deteriorare sistematică”.

Paul Golding de la Tibet Society
Paul Golding de la Tibet Society (Si Gross / Epoch Times)

Tash Despa, din Tibet, în prezent cetăţean britanic, s-a întors în China pentru a filma în secret lucrurile care li se întâmplă tibetanilor de acolo. A găsit blocuri de apartamente unde tibetanii erau mutaţi cu forţa pentru a-şi pierde tradiţiile şi cultura. Noile oraşe construite de Beijing nu aveau şcoli şi nici spitale, iar numărul de locuri de muncă pentru tineri era extrem de redus. Rezultatul? Familii distruse şi mulţi dependenţi de alcool.

La o mânăstire budistă o mulţime de călugări tibetani au plecat în momentul în care poliţia secretă şi informatorii au început să-i supravegheze zi şi noapte, încercând să găsească semne de loialitate pentru Dalai Lama.

“Am întâlnit călugări care nu-şi puteau practica religia pentru că li se cerea mereu să ia parte la clase de reeducare politică”. „Sunt înspăimântat de faptul că tradiţiile şi cultura noastră nu vor supravieţui cu nivelul actual de represiune”.