China plănuieşte să încheie acorduri cu Rusia pentru căi ferate şi porturi

Cale ferată.
Cale ferată. (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)

O unitate a companiei China Railway Construction Corp Ltd (CRCC) a semnat un memorandum de înţelegere pentru a elabora proiecte de căi ferate şi porturi în Rusia, a declarat luni compania, conform Moscow Times.

Acordul face parte dintr-o serie de acorduri semnate de Rusia şi China în timpul vizitei liderului chinez Xi Jinping la Moscova când a participat la Parada Victoriei organizată cu ocazia marcării a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) a declarat că a căzut de acord cu firma rusească Tuva Energy Industrial Corporation LLC (TEIC) să se consulte şi să ajute la obţinerea de fonduri din partea instituţiilor chineze pentru proiecte care includ, printre altele, o cale ferată de 410 km de-a lungul zonei din sudul Rusiei, de la Elegest la Kuragin.

Alte proiecte cuprind o cale ferată ce leagă Republica Tuvan, din aceeaşi zonă a Rusiei, de vestul Chinei şi un proiect pentru construirea unui port în estul Rusiei.

CECC a declarat că firmele vor semna contracte după ce proiectele vor obţine finanţarea necesară. Totuşi, compania nu a menţionat care este valoarea contractelor.

Săptămâna trecută, ministrul rus al Transporturilor Maxim Sokolov a declarat că cele două ţări vor investi 1 trilion de ruble (19,7 miliarde de dolari) într-o cale ferată ce leagă Moscova şi oraşul rusesc Kazan – un proiect care va fi finalizat în 2020. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nivelul investiţiei chineze va fi de aproximativ 300 de miliarde de ruble.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe