Ruşii vor să interzică dolarul

Dolari, valută, bani
Dolari, valută, bani (Epoch Times România)

Ruşii care au dolari americani în numerar ar putea fi obligaţi să-i schimbe, ca urmare a unei propuneri legislative prezentată la Duma de Stat de către reprezentanţii Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR), informează agenţia RIA Novosti.

Mihail Degtiarev, deputat LDPR şi fost candidat la funcţia de primar al Moscovei, este iniţiatorul unei iniţiative legislative privind limitarea circulaţiei şi păstrării dolarilor SUA pe teritoriul Federaţiei Ruse. El crede că în acest mod, autorităţile ruse vor reuşi să-i atribuie rublei statutul de valută pentru rezervele internaţionale. Degtiarev consideră că prin această măsură se poate reduce dependenţa rezidenţilor ruşi de dolarii americani, conform rNews.

Ar urma o perioadă de trecere la noile norme, timp în care deţinătorii de numerar sau de depozite în dolari vor trebui să cheltuiască dolarii sau să-i schimbe în ruble sau în alte valute permise. În etapa următoare, băncile vor trebui să vândă dolarii din dotare la cursul valutar mediu din anul precedent al dolarului faţă de rublă sau euro.

Proiectul legislativ nu conţine o procedură concretă prin care populaţia să fie controlată dacă mai deţine dolari, dar bancnotele americane vor putea fi confiscate în urma unor verificări ale poliţiei sau organelor vamale, fiscale şi de frontieră. Dolarii confiscaţi vor fi schimbaţi în ruble într-o perioadă de 30 de zile, suma fiind returnată proprietarilor iniţiali.

În proiectul de lege se prevede ca vânzarea şi cumpărarea dolarilor va fi posibilă numai în formă electronică şi de unele bănci autorizate. Instituţiile financiare respective vor trebui să raporteze lunar Băncii Naţionale sumele în dolari care s-au vândut şi cumpărat în luna anterioară.

„Spre deosebire de zeci de alte ţări, Rusia are potenţialul de a-şi populariza moneda naţională. Cu toate acestea, libera circulaţie a dolarului SUA pe teritoriul Rusiei constituie o piedică în faţa acestui obiectiv strategic. Limitarea circulaţiei şi păstrării de dolari SUA va fi un pas concret în apărarea intereselor cetăţenilor ruşi şi a organizaţiilor de influenţa negativă a piramidei datoriei americane care se prăbuşeşte”, scrie în iniţiativa legislativă.

Opinia specialiştilor

Conform opiniei analiştilor ruşi, acest proiect de lege va genera panică în rândul populaţiei, fiind posibil ca dolarii să fie transferaţi în străinătate, sau chiar o prăbuşire a pieţelor.

„Populismul economic îi costă foarte mult pe cei care îl aplică. Asemenea proiecte de lege nu pot fi luate în serios. Dedolarizarea economiei este determinată de motive economice, în primul rând de o monedă puternică. Până când nu vom obţine creşterea productivităţii muncii în industrie şi în agricultură, nu putem vorbi de o rublă puternică”, a afirmat Mihail Emelianov, reprezentantul Comisiei pentru politică economică din Duma de Stat.

Analistul economic Olga Belenkaia consideră că o asemenea mişcare va duce la pierderea încrederii populaţiei în statul rus. Totodată, aceasta consideră că s-ar putea crea panică în rândul populaţiei, care va dori să-şi transfere dolarii în alte active, în alte valute, spre exemplu în euro, sau va încerca să eludeze legea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe