China devine tot mai îndrăzneaţă în Marea Chinei de Sud. Noi conflicte cu Filipine


O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014.
O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014. (Jay DirectoJ / AFP / Getty Images)

Anexarea Crimeei a sporit îngrijorarea în rândul unor naţiuni din sud-estul Asiei, cu privire la posibilitatea promovării intereselor teritoriale ale Chinei

Anexarea Crimeei de către Rusia reprezintă "cea mai gravă" ameninţare la adresa stabilităţii Europei de la sfârşitul Războiului Rece până acum, afirma recent Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. "Ne-am confruntat şi cu alte crize în Europa în ultimii ani: situaţia din Balcani, în anii 1990, Georgia, în 2008. Dar aceasta este cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii Europei după încheierea Războiului Rece", a spus Anders Fogh Rasmussen.

Cu toate acestea, anexarea Crimeei şi anxietatea generală provocată, nu a afectat doar Europa ci a modificat întregul context mondial. Astfel, Statele Unite ale Americii au avertizat China joi, că îşi va îndeplini angajamentul asumat în faţa aliaţilor săi (Taiwan), pe măsură ce tensiunile cresc datorită disputelor teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Asistentul Secretarului de Stat, Daniel Russel, a declarat la o audiere a Congresului american că unele ţări din Asia se tem că anexarea Crimeei de către Rusia ar putea servi drept precedent pentru Beijing, potrivit AFP.

În cea mai recentă sfidare a Chinei, navele sale de pază de coastă au încercat să interzică unui vas filipinez să reaprovizioneze o mică garnizoană în larg, situată pe un recif revendicat de ambele ţări.

Filipinele sunt un aliat al SUA, şi una din naţiunile cu pretenţii teritoriale asupra insulelor mici şi recifelor din Marea Chinei de Sud, care sunt pretinse în cea mai mare parte de China.

"Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea Statelor Unite. Suntem alături de aliaţii noştri şi ne vom onora angajamentele", a declarat diplomatul american de vârf pentru Asia de Est, Russel, unui comitet al Senatului care supraveghează politica în regiune.

Russel a notat că "măsurile de intimidare" ale Chinei împotriva Filipinelor au părut să reflecte "furia şi nemulţumirea" acesteia împotriva cererii depuse în week-end de autorităţile filipineze la un tribunal internaţional, prin care sunt contestate pretenţiile Chinei. El a cerut Chinei să-şi clarifice cererile în Marea Chinei de Sud şi a reiterat sprijinul SUA pentru o soluţie diplomatică.

Administraţia Obama a folosit un ton mai dur în ultimele săptămâni cu privire la comportamentul Chinei, acuzându-o de măsuri suplimentare pentru a schimba status quo-ul în zonele disputate, de asemenea, în Marea Chinei de Est, unde Japonia, aliatul Americii, şi China sunt la cuţite din cauza suveranităţii japoneze a insulelor.

Brunei, Malaezia, Vietnam şi Taiwan au, de asemenea, pretenţii teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Russel a afirmat că anexarea Crimeei de către Rusia a sporit îngrijorarea, în special în rândul unor naţiuni din sud-estul Asiei, cu privire la posibilitatea Chinei ca prin "forţă sau alte forme de constrângere să-şi promoveze interesele teritoriale".

China are nevoie să-şi demonstreze angajamentul de a-şi soluţiona în mod paşnic disputele teritoriale, a spus el, adăugând că, deşi China este dependentă din punct de vedere economic de SUA şi vecinii săi din Asia, perspectiva tipurilor de sancţiuni care au fost impuse băncilor ruseşti şi acoliţilor guvernului rus ar trebui să aibă un "efect de răcorire pentru oricine ar contempla anexarea Crimeea ca pe un model".

China afirmă că pretenţiile sale teritoriale în Marea Chinei de Sud au o bază istorică şi juridică solidă, deşi aceste insule se extind la 200 de mile marine în zonele economice exclusive ale altor naţiuni. China a respins încercarea Filipinelor de a căuta arbitraj internaţional, spunând că ar trebui să se ţină negocieri bilaterale.