China desfăşoară încă 10 mii de soldaţi la graniţa cu India, după consultările de la Moscova

Trupe în Valea Galwan, la graniţa sino-indiană
Trupe în Valea Galwan, la graniţa sino-indiană

Atât India, cât şi China au plasat forţe în Ladakh, lângă zona de demarcaţie temporară dintre cele două state, numită Linia de Control Actual.

Cele două puteri sunt prinse într-un conflict care a izbucnit cu cinci luni în urmă, când în Valea Galwan au fost înregistrate lupte corp la corp între soldaţii celor două tabere, soldate cu cel puţin 20 de victime în rândul forţelor indiene. China nu a raportat pierderile nici până în prezent.

Pe măsură ce tensiunile continuă să crească între cei doi rivali capabili nuclear, China a desfăşurat încă 10.000 de soldaţi săptămâna trecută de-a lungul Liniei de Control Actual (LCA) în Ladakh, au dezvăluit surse guvernamentale din New Delhi.

Noile evoluţii ale Armatei Populare de Eliberare (PLA) la frontieră au ridicat totalul trupelor chineze la aproximativ 52.000 de militari, 150 de avioane de luptă şi rachete sol-aer.

Noile efective au fost trimise pe malul sudic al lacului Pangong, la scurt timp după ce miniştrii apărării şi miniştrii de externe ai celor două ţări au convenit să menţină pacea de-a lungul frontierei în timpul întâlnirilor lor de la Moscova din 4 septembrie, respectiv 10 septembrie.

India şi-a activat, de asemenea, întreaga reţea logistică, trimiţând în regiune, marţi, cantităţi importante de muniţie, echipamente, combustibil şi aprovizionare pentru iarnă.

India şi China au o frontieră comună de peste 3.500 de kilometri, cunoscută sub numele de LCA. Aceasta se întinde de la regiunea Ladakh din nord până la statul indian Sikkim. În estul Ladakh, trece prin lacul Pangong.