La graniţa dintre India şi China încep să se adune cadavre

Trupe în Valea Galwan, la graniţa sino-indiană
Trupe în Valea Galwan, la graniţa sino-indiană

Trei soldaţi indieni au fost ucişi într-o „confruntare violentă” cu trupe chineze la graniţa disputată dintre cele două ţări, a declarat marţi armata indiană, raportând primele victime în ultimii 53 de ani, rezultate dintr-o ciocnire între vecini.

Surse guvernamentale indiene au afirmat că nu s-au tras focuri, dar a izbucnit o luptă fizică între cele două părţi, soldaţii folosind bastoane şi aruncând cu pietre.

China a dat vina pe India pentru ciocnirea de luni, iar publicaţia Global Times controlată de Partidul Comunist a declarat că armata chineză a suferit şi ea victime.

India şi China sunt părţi ale unui conflict în valea Galwan din vestul Himalayei de săptămâni întregi, după ce China a anunţat exerciţii militare în zonă, precizând, însă, că trupele pot fi desfăşurate în teatre imediat.

În ultimele zece zile s-au purtat discuţii pentru a fi retrase sute de militari desfăşuraţi în regiunea îndepărtată, dar fără a fi înregistrat vreun succes.

„Pierderea de vieţi din partea indiană include un ofiţer şi doi soldaţi. În prezent, oficiali militari ai celor două părţi se întâlnesc pentru a dezamorsa situaţia”.

Sursele au declarat că ofiţerul omorât avea gradul de colonel.

India şi China au luptat într-un scurt război de frontieră în 1962 şi nu au reuşit să-şi rezolve disputa de la graniţă în ciuda tratativelor care au durat douăzeci de ani.

Nu a existat nicio victimă la frontiera dintre cele două ţări de când au izbucnit ciocnirile sângeroase în estul Munţilor Himalaya, în 1967.

Ministerul de Externe chinez a cerut Indiei să nu întreprindă nicio măsură unilaterală sau să stârnească probleme.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Bejing a declarat că India a încălcat grav "consensul" la care au ajuns cele două ţări, când trupele indiene au "provocat şi atacat" personal chinez, ceea ce a dus la un conflict fizic grav.

"Şocant este că, pe 15 iunie, partea indiană a încălcat sever consensul, a traversat de două ori linia de frontieră şi a provocat şi atacat forţele chineze, generând o confruntare fizică violentă între cele două forţe de la graniţă", a declarat Zhao Lijian jurnaliştilor de la Beijing.

Redactorul şef al publicaţiei Global Times din China a declarat că militarii chinezi au suferit pierderi, deşi nu se ştie dacă există morţi sau răniţi.

„Ceea ce ştiu, este că partea chineză a suferit, de asemenea, victime în ciocnirea fizică din Valea Galwanului”, a susţinut Hu Xijin într-o postare pe Twitter, fără să dea detalii suplimentare.

Oficialii militari indieni au declarat că soldaţii chinezi au intrat anterior în zona indiană a liniei de control actual (LAC) - frontiera de facto care desparte cele două ţări - în mai multe locuri, la începutul lunii mai.

În timpul discuţiilor, partea indiană a cerut chinezilor să retragă trupele, în timp ce Beijingul a declarat că New Delhi trebuie să oprească construcţia drumurilor din zona în litigiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe