China demite primii oficiali de rang înalt în 2015

Yang Weize, secretar al Partidului Comunist Chinez (PCC) în Nanjing
Yang Weize, secretar al Partidului Comunist Chinez (PCC) în Nanjing (captură foto)

Yang Weize, secretar al Partidului Comunist Chinez (PCC) în Nanjing, a fost pus sub anchetă în 4 ianuarie pentru "grave încălcări ale disciplinei şi legii'', conform Agenţiei anti-corupţie din China.

În vârstă de 53 ani, Yang Weize, secretar de partid în unul dintre cele mai importante oraşe ale Chinei şi capitală a provinciei Jiangsu, este deţinătorul tristului record de a fi primul oficial la nivel provincial care urmează să fie demis în 2015 (probabil primul oficial de rang înalt concediat a fost Zhang Kunsheng, ministrul de Externe, demis la 2 ianuarie).

Ultima apariţie publică a lui Yang a fost la 1 ianuarie, când a participat la al 33- lea maraton de Anul Nou la Nanjing, potrivit televiziunii de stat chineze (Central Television - CCTV) care îl prezintă pe Yang dând startul iar după cursă salutând cetăţenii la televizor, în numele guvernului.

Yang a condus, de asemenea, o echipă de control anti-corupţie în Nanjing la 29 decembrie, potrivit cotidianului de stat Nanjing Daily. La 4 ianuarie, a fost ridicat şi dus la o staţie de trenuri de mare viteză în Nanjing pentru a fi investigat, potrivit revistei de afaceri Caixin din China. O sursă din interior a declarat publicaţiei că Yang a fost chiar invitat la o întâlnire cu oficialii pensionari pe 6 ianuarie, demonstrând faptul că nu a primit nici un avertisment că arestarea sa era iminentă.

Un oficial din Nanjing a declarat pentru Caixin că ancheta asupra lui Yang este legată de relaţiile sale strânse cu Zhou Yongkang, fostul şef al securităţii din China, căzut acum în dizgraţie. Yang a fost secretar al Partidului pentru mai mult de şase ani în oraşul Wuxi din Jiangsu, oraşul natal al lui Zhou Yongkang. Surse locale au declarat că Yang l-a vizitat frecvent pe Zhou în timpul mandatului său în Wuxi.

Boxun, website-ul de ştiri în limba chineză din străinătate, a relatat în septembrie 2013, că Yang l-a mituit pe Zhou cu femei tinere (prezentatoare de televiziune) şi, de asemenea, a raportat că el se află sub anchetă.

Yang nu a părăsit niciodată cercurile oficiale din Jiangsu în ultimii 30 de ani şi, judecând după tratamentul pe care l-au avut mulţi dintre foştii săi colegi, a făcut bine.

Un număr de foşti colegi ai lui Yang au fost deja demişi pentru corupţie, inclusiv Ji Jianye, fostul primar din Nanjing, care are legături strânse cu Jiang Zemin, fostul lider al partidului, demis din funcţie în octombrie 2013. Aceeaşi soartă au avut-o şi Zhang Juyuan, care a fost director adjunct al Departamentului de Transport din Jiangsu pe când Yang era director al departamentului, Jiang Renjie, vice-primarul din Suzhou pe când Yang era primar şi fostul primar al oraşului Wuxi, pe când Yang era secretar al partidului.

Yang a încălcat şi drepturile omului, potrivit site-ului Minghui.org care pune la dispoziţie materiale privind persecuţia împotriva Falun Gong în China. Ca primar al Suzhou, Yang a condus campania violentă împotriva Falun Gong în acest oraş iar Minghui notează că mulţi practicanţi au primit pedepse grele de închisoare pentru convingerile lor în perioada în care Yang era responsabil, şi a ajutat la continuarea campaniei de persecuţie a Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe