China avertizează SUA să nu suspende acordul nuclear iranian

China a avertizat viitoarea administraţie americană Trump să nu încalce acordul nuclear cu Iranul. Avertismentul are loc în mijlocul unor neclarităţi legate de politica lui Trump în privinţa Iranului.
Ministrul iranian de externe Mohammad Zarif (st) dă mâna cu omologul său chinez, Wang Yi, după o conferinţă de presă comună în Beijing, 5 decembrie 2016.
Ministrul iranian de externe Mohammad Zarif (st) dă mâna cu omologul său chinez, Wang Yi, după o conferinţă de presă comună în Beijing, 5 decembrie 2016. (Captură Foto)

Acordul nuclear internaţional cu Iranul “nu ar trebui să fie afectat de schimbările în situaţiile interne ale ţărilor implicate”, a declarat, luni, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iranian. Oficialul chinez a făcut o referire clară la preşedintele ales al SUA, Donald Trump.

Trump a declarat că acordul nuclear cu Iranul “este unul dintre cele mai proaste înţelegeri pe care le-am văzut negociate vreodată” şi a promis că ori îl va renegocia, ori îl va suspenda. Mulţi congresmeni republicani doresc să renunţe la acord şi să impună sancţiuni pentru a contracara ceea ce ei susţin că sunt activităţi destabilizatoare ale Iranului în Orientul Mijlociu şi ostilitate faţă de Israel.

Acordul nuclear, semnat anul trecut între Iran şi şase puteri mondiale (China, Rusia, SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie), a dus la ridicarea sancţiunilor economice internaţionale impuse Teheranului în schimbul restricţionării puternice a capabilităţilor nucleare iraniene. Acordul a intrat în vigoare în ianuarie 2016.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că ţara sa are dreptul să ia măsuri retaliatorii nespecificate dacă una dintre părţile implicate încalcă acordul.

“Iranul nu va permite niciunei ţări să ia măsuri unilaterale de încălcare a acordului şi are dreptul să ia măsuri împotriva acestui lucru”, a precizat Zarif, adăugând că toate părţile semnatare ale acordului sunt obligate să îl implementeze.

Încă nu este clar dacă retorica de campanie a republicanului Trump va fi transformată într-o politică de anulare a realizărilor administraţiei Obama în politica externă. Miniştrii propuşi de Trump, inclusiv Mike Pompeo, care este ales pentru şefia CIA, precum şi nominalizatul la funcţia de secretar al Apărării, generalul pensionat James Mattis, sunt opozanţi puternici ai Iranului.

În luna noiembrie, Pompeo a declarat pe Twitter: “Abia aştept să suspendăm acest acord dezastruos cu cel mai mare sponsor-stat al terorismului din lume”.

Actualul director CIA, John Brennan, a avertizat administraţia viitoare, într-un interviu acordat, luna trecută, postului de televiziune BBC, că urmările suspendării acordului ar fi “dezastruoase”.

Comentariile iranienilor şi chinezilor au avut loc după ce Senatul SUA a votat, săptămâna trecută, cu 99 la 1 în favoarea extinderii sancţiunilor americane asupra Iranului pentru încă 10 ani, după ce proiectul de lege a fost aprobat de Camera Reprezentanţilor cu 419 de voturi pentru şi unul contra. Preşedintele american, Barack Obama a indicat că nu va semna legea.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, luna trecută, că proiectul de lege privind extinderea sancţiunilor reprezintă o încălcare a prevederilor acordului nuclear şi a ameninţat că Iranul va lua măsuri retaliatorii.

Compromisuri

Scandalul legat de acordul nuclear încheiat de SUA cu Iranul s-a amplificat după ce un nou raport publicat, în septembrie, a aratat că administraţia Obama a făcut Teheranului concesii care pot anula eficacitatea acordului.

SUA şi partenerii săi de negocieri au căzut de acord “în secret” să permită Iranului să evite unele restricţii ale controversatului acord nuclear, aparent permiţând Teheranului să beneficieze de ridicarea sancţiunilor economice impuse de Occident Republicii Islamiste. Raportul a fost publicat de think tank-ul Institute for Science and International Security din Washington şi are la bază informaţii furnizate de mai mulţi oficiali ai guvernelor implicate în negocieri.

Printre excepţii se numără cele care au permis Iranului să depăşească limitele acordului în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu slab îmbogăţit pe care o poate păstra în complexele sale nucleare, a susţinut raportul. Uraniul slab îmbogăţit poate fi purificat în uraniu înalt îmbogăţit, care se foloseşte pentru construirea de bombe nucleare. Scutirile, mai susţine raportul, au fost aprobate de comisia comună creată pentru monitorizarea implementării acordului. Comisia este formată din SUA şi partenerii săi de negocieri – aşa zisul grup de ţări P5+1 – şi Iranul.

Raportul mai susţine că, în timpul negocierilor, comisia comună a permis Iranului să menţină în stare de operare 19 camere de izolare a radiaţilor mai mari decât a prevăzut acordul. Aceste aşa zise “celule fierbinţi” sunt folosite pentru gestionarea de materiale radioactive, dar pot fi “folosite şi pentru programe secrete, şi la scară mică, de separare a plutoniului”, a mai precizat raportul. Plutoniul este un alt combustibil folosit la construirea de arme nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe