AIEA: Iranul a încălcat din nou termenii acordului nuclear cu Occidentul

Iranul a încălcat termenii acordului nuclear, conform agenţiei ONU de monitorizare nucleară. Raportul are loc în condiţiile în care Donald Trump a ameninţat că va anula acordul dacă va câştiga alegerile prezidenţiale – şi le-a câştigat.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Pentru a doua oară, Iranul a depăşit pragul de 130 de tone metrice de apă grea, folosită pentru răcirea reactoarelor care pot produce cantităţi substanţiale de plutoniu, conform Agenţiei Internaţionale a ONU pentru Energie Atomică (AIEA).

Într-un raport publicat miercuri, agenţia care monitorizează acordul încheiat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale a susţinut că Iranul a anunţat că va rezolva chestiunea prin exportarea a 5 tone metrice. Se crede că transportul va părăsi ţara în următoarele câteva zile.

Cu doar câteva zile în urmă, AIEA a ridicat această chestiune cu autorităţile din Teheran. “În 2 noiembrie 2016, directorul general a transmis temerile sale cu privire la stocul iranian de apă grea preşedintelui Iranului şi preşedintelui Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, ... Ali Akbar Salehi”, conform unui raport confidenţial al AIEA văzut de Reuters.

În luna februarie, la o lună după ce acordul a intrat în vigoare, AIEA a observat pentru prima dată că Iranul a depăşit limita ce i s-a permis pentru apă grea. La acea vreme, Iranul a depăşit limita cu o cantitate mai mare, cu 130,9 tone metrice. O parte din cantitatea în exces a fost exportată în SUA pe baza unui acord care a fost criticat de membrii Congresului, care l-au văzut ca o măsură ce facilitează nerespectarea acordului de către iranieni.

AIEA şi-a publicat noul raport la puţin timp după ce Donald Trump, noul preşedinte ales al SUA, a declarat în timpul campaniei sale prezidenţiale că este vorba de cel mai prost acord negociat vreodată. El a adăugat că va lua măsuri astfel încât iranienii să nu aibă nicio şansă.

Într-un discurs adresat grupului de lobby pro-Israel AIPAC în luna martie, Trump a declarat că prioritatea sa principală este desfiinţarea dezastruosului acord cu Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe