China ar putea transforma Taiwanul în următorul Liban, avertizează mass media chineză de stat

Avion de luptă chinez Chengdu J-20
Avion de luptă chinez Chengdu J-20 (Wikipedia.org)

China a lansat o nouă avertizare fermă la adresa Taiwanului pe fondul tulburărilor continue dintre cele două naţiuni din Estul Asiei, potrivit site-ului Zero Hedge.

Potrivit publicaţiei chineze The Global Times, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) are multe opţiuni la dispoziţie, inclusiv posibilitatea transformării Taiwanului într-un alt Liban. The Global Times este o publicaţie propagandistică controlată de Partidul Comunist Chinez.

“AEP are multe opţiuni, inclusiv să traverseze ‘linia mediană’, zboruri deasupra insulei Taiwanului sau chiar posibilitatea de a crea în Taiwan o situaţie precum cea din Liban”, a raportat publicaţia. “Aceste opţiuni nu conduc neapărat la război. Sunt suficiente pentru a forţa autorităţile taiwaneze să îşi reajusteze politicile radicale”.

“Situaţia similară Libanului” este o referire la războiul civil din 1975-1989, când micul stat a devenit un câmp de luptă pentru entităţi străine precum Israel, Siria şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

În cele din urmă, Israelul a folosit Libanul pentru a desfăşura un război prin intermediari împotriva OEP, reducând totodată influenţa Siriei în partea sudică a Libanului.

“Washingtonul alege locul nepotrivit, momentul şi adversarul pentru a-şi demonstra forţa în Strâmtoarea Taiwanului”, a avertizat publicaţia The Global Times. În cazul în care armata americană staţionează forţe în Taiwan, China va ataca, se precizează în articol, adăugând că, în cazul în care SUA vinde taiwanezilor avioane de vânătoare avansate precum F-16V, Armata de Eliberare a Poporului va da replica.

Între timp, publicaţia National Interest a raportat că avertismentul a fost făcut ca răspuns la plângerile consilierului Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Bolton, cu privire la faptul că avioanele de luptă chineze J-11 au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwanului.

“Este pentru prima dată în aproximativ 20 de ani când avioanele de luptă chineze au făcut acest lucru”, a precizat National Interest, adăugând că avioane de vânătoare taiwaneze au fost trimise pentru a le intercepta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe