Ceva este putred în România (EUObserver)

(The Epoch Times)
Epoch Times România
01.08.2012

Există o vorbă în România: 'Ţară frumoasă, păcat că e locuită'. Este genul de umor negru pe care românii şi l-au dezvoltat în anii întunecaţi ai dictaturii comuniste, când îşi pierduseră speranţa în schimbare. Din păcate, după ce călătoreşti prin ţară o săptămână, poţi vedea cum un sentiment similar de descurajare a revenit în societatea românească, scrie miercuri EUObserver.

Oamenii sunt mânioşi, supăraţi, dezamăgiţi. Dau vin pe politicieni, al căror principal obiectiv după preluarea unei funcţii, la nivel local sau naţional, rămâne acela de a se îmbogăţi şi a favoriza o clică de 'prieteni' şi rude. Recenta dispută politică dintre preşedinte şi premier a scos la iveală ce e mai rău în societate - mergându-se până la umilirea publică a unei câştigătoare de medalie olimpică pentru că şi-a exprimat o opinie politică, potrivit EUObserver.

Valori precum decenţa, respectul pentru diferenţa de opinii, bunul-simţ, buna-credinţă, responsabilitatea sunt rare şi luate în derâdere. Femeile 'de succes' arătate la televizor sunt cele cu implanturi, cu prieteni bogaţi în SUV-uri impozante şi cu 'talent' la bârfă în talk-showuri. Primarul unui oraş de pe litoralul românesc s-a lăudat luni că a reuşit să obţină cea mai ridicată prezenţă la referendum prin folosirea a zeci de modele în bikini care i-au îndemnat pe turişti să voteze, notează aceeaşi sursă.

Libertatea de exprimare este greşit interpretată ca o licenţă pentru a jigni, eticheta şi disemina minciuni conform intereselor de partid. O jurnalistă a postului public de radio a fost acuzată de Dan Şova, un senator reprezentant al coaliţiei de guvernământ, că s-a aflat 'în spatele' întregii avalanşe de critici provenind din partea Comisiei Europene cu privire la starea democraţiei din România. Iniţial, parlamentarul a susţinut că are o dovadă audio care să ateste acest lucru, dar ulterior a admis că nimic nu a fost adevărat şi că a citit despre acest lucru într-un ziar. Însă, aminteşte EUObserver, zile la rând jurnalista respectivă a fost portretizată ca fiind un inamic public fără a fi întrebată vreodată dacă confirmă sau nu acuzaţiile ce îi erau imputate.

Perspectiva politicienilor aflaţi la conducere potrivit căreia instituţiile publice - fie ele institute culturale, media sau, mai îngrijorător, judiciare - trebuie să slujească partidul de guvernământ nu a fost complet eliminată de la căderea comunismului, în 1989, conform sursei citate. Însă acţiuni recente ale actualului guvern, în vederea preluării controlului unor astfel de instituţii cu singurul scop de a scăpa de preşedinte, au suscitat semnale de îngrijorare în toată Europa, scrie EUObserver, care adaugă că răspunsul guvernului a fost: o campanie de dezinformare condusă de preşedintele Traian Băsescu.

Acelaşi argument a fost invocat şi când două comisii de etică au decis că premierul Victor Ponta a plagiat peste o treime din teza sa de doctorat. O a treia comisie, sub control guvernamental, a contrat spunând că teza respectivă a fost scrisă 'în conformitate cu standardele legale din 2003'. Ministrul educaţiei Ecaterina Andronescu a afirmat că acesta este singurul verdict care contează şi, pentru ea, cazul este închis. În replică, circa 40 de cadre universitare din România, Germania şi SUA i-au trimis o scrisoare deschisă lui Andronescu, denunţând 'muşamalizarea'. 'Domnul Victor Ponta este vinovat nu numai de plagiat în 2003, dar şi de actuala instrumentare a instituţiilor de stat pentru a acoperi şi evita un adevăr care este cât se poate de evident', au explicat ei.

Potrivit EUObserver, părăsirea ţării pentru un viitor mai bun în străinătate devine din ce în ce mai mult singura opţiune pentru cei care şi-o pot permite. Iar pentru cei care nu pot, alegerea este una gri: fie renunţă la propriile valori şi încearcă să se integreze, fie trăiesc o viaţă izolată. În propria lor ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor