Criza politică din România în patru cuvinte: austeritate, instabilitate, scandaluri, boicot

(The Epoch Times)
Epoch Times România
01.08.2012

Preşedintele Traian Basescu a scăpat la limită de destituire prin referendumul de duminică. Criza politică din România se poate rezuma în patru cuvinte: austeritate, instabilitate, scandaluri, boicot, potrivit site-ului francofon canadian de informaţii La presse, care face o scurtă trecere în revistă a principalelor evenimente înregistrate în ultima perioadă pe scena politică românească.

Austeritate

După ce a aderat la Uniunea Europeană în 2007, a urmat o perioadă de creştere economică şi apoi ţara s-a confruntat în 2009 cu o puternică criză economică, ce a afectat întreaga Europă. Preşedintele de centru dreapta, Traian Băsescu, a sprijinit aplicarea de măsuri de austeritate cerute de comunitatea internaţională în schimbul unui împrumut de 20 de miliarde de euro. Salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25% şi TVA-ul a fost majorat la 24%.

Instabilitate

Criza economică s-a transformat în criză politică. Din luna ianuarie, manifestaţiile s-au multiplicat în România, guvernul şi-a schimbat de trei ori premierul. În luna mai, socialistul Victor Ponta a fost numit în fruntea executivului.

Scandaluri

În iunie, noul premier Victor Ponta a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Nici pe Traian Băsescu nu l-au ocolit scandalurile: rivalii săi l-au acuzat că şi-a depăşit atribuţiile pentru că s-a amestecat în treburile guvernului şi a numit persoane loiale în posturi cheie din sistemul judiciar. În contextul acestor dezvăluiri, Victor Ponta a adoptat unele măsuri în scopul facilitării destituirii preşedintelui, ceea ce i-a atras critici din partea Bruxelles-ului şi a Washingtonului. La 6 iulie, Parlamentul a votat în favoarea destituirii, care urma să fie confirmată prin referendum.

Boicot

La început, Traian Băsescu i-a invitat pe simpatizanţii lui să voteze 'nu' la referendum, dar după aceea i-a îndemnat să-l boicoteze. Strategia lui Băsescu, care a supravieţuit deja unui referendum similar în 2007, a avut efect. 'Românii au invalidat referendumul prin neparticiparea la vot', a spus preşedintele. Victor Ponta a afirmat că nu va continua confruntarea politică cu Băsescu, dar că preşedintele nu se mai bucură de credibilitate politică, potrivit site-ului citat, care aminteşte că al doilea mandat al lui Băsescu se încheie în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor