Cenzorii de internet chinezi anunţă controale mai riguroase asupra conţinutului video online


Localnicii folosesc computerele de la un Internet Cafe din Beijing pe 8 septembrie, 2011
Localnicii folosesc computerele de la un Internet Cafe din Beijing pe 8 septembrie, 2011 (Liu Jin / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
12.07.2012

Într-o nouă acţiune de suprimare a libertăţii de exprimare a utilizatorilor de internet, autoritatea chineză de reglementare a audiovizualului a ordonat că toate site-urile din China trebuie să cenzureze şi să vizioneze toate clipurile înainte ca acestea să fie făcute publice. Analiştii sugerează că manevra ar fi menită să obstrucţioneze distribuţia online a clipurilor realizate cu dispozitive portabile sau a filmelor documentare de scurt metraj ce tratează probleme politice sensibile.

Biroul de stat privind informaţia pe internet şi Administraţia de film radiofonic şi televiziune au emis la începutul acestei săptămâni decretul, precizând că serviciile chineze ce găzduiesc clipuri video, inclusiv site-ul foarte popular Youku, vor fi răspunzătoare dacă nu reuşesc să se auto-cenzureze.

Într-un răspuns scris către reporterii chinezi, autoritatea de reglementare a audiovizualului a susţinut că cenzura este necesară pentru a stopa "conţinutul vulgar".

Cu toate acestea, observatorii o văd mai mult ca o chestiune de control politic. Autoritatea susţine că din moment ce criteriile pe baza cărora se face eliminarea conţinutului sunt în termeni largi, autorităţile au efectiv permisiunea de a "elimina orice nu le place", aceasta putând include videoclipuri care ridiculizează Partidul Comunist Chinez sau care includ alte subiecte considerate sensibile din punct de vedere politic.

Cenzura clipurilor video este deja o practică comună în China, dar cerinţa ca orice conţinut să fie strict verificat înainte de a fi publicat, însemnă că site-urile cu conţinut video trebuie să lucreze din greu pentru a se menţine în cadrul liniilor directoare de propagandă.

David Bandurski, un analist al mass-mediei chineze de la Universitatea din Hong Kong, a scris într-o analiză online că solicitările Administraţiei de film radiofonic şi televiziune, ca videoclipurile să "adere la o orientare corectă" este o "politică pilon de propagandă, care sugerează un control al conţinutului, nu doar al celui vulgar sau indecent, ci şi al celui care, în sensul cel mai larg, este împotriva politicilor, scopurilor sau "spiritului" partidului de guvernământ".

El a spus că măsura ar putea viza în special blocarea distribuţiei de "micro filme" - sau documentare scurte - compilate din imagini luate cu dispozitive mobile.

"Mai mult decât atât, reglementările îi consideră pe distribuitorii de programe video online direct responsabili pentru încălcarea disciplinei de propagandă", a scris el.

Youku, site-ul video cel mai vizitat, a declarat pentru BBC că va fi foarte afectat, deoarece va angaja sute de oameni care să verifice video-urile.

"Dacă sunt anti-Partid şi anti-societate cu siguranţă nu vor trece. Niciun site web nu va permite un astfel de conţinut", a afirmat un purtător de cuvânt, ceea ce sugerează că Administraţia de film radiofonic şi televiziune va dori ca şi alte site-uri video să cenzureze clipurile anti-PCC.

În postările lor pe platforma populară de microblogging, Sina Weibo, internauţii au strecurat anunţul Administraţiei de film radiofonic şi televiziune înainte ca toate căutările privind acest subiect să fie cenzurate.

Un utilizator a spus: "Voi controlaţi totul, dar nu gestionaţi nimic cum trebuie", potrivit blog-ului lui Bandurski. Un altul a susţinut: "Ar trebui să lăsăm aceşti indivizi să se ocupe de problema siguranţei alimentare", referindu-se la şirul de scandaluri alimentare care a lovit companiile chineze de-a lungul anilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor