Centrul de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, către Dodon: Nu faceţi abuz de imaginea copiilor

Mesajul publicat de Igor Dodon pe Facebook este lipsit de toleranţă şi se asociază cu copiii expuşi în pozele alăturate postării, ceea ce le prejudiciază grav imaginea, constată Centrul de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.
Familia lui Igor Dodon. Poza alăturată la mesajul de ură postat pe Facebook de către preşedinte
Familia lui Igor Dodon. Poza alăturată la mesajul de ură postat pe Facebook de către preşedinte (facebook.com/dodon igor)

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii din Republica Moldova (CNPAC) şi-a exprimat dezacordul în legătură cu etichetarea copiilor în postarea din data de 25 februarie, pe contul Facebook al preşedintelui Igor Dodon, unde, în opinia centrului, s-a instigat la ură şi lipsă de respect faţă de cetăţeni. ”Copiii au dreptul de a fi trataţi cu demnitate”, au ţinut să reamintească reprezentanţii Centrului, politicienilor de la Chişinău.

Potrivit unei declaraţii publice, CNPAC atenţionează că mesajul publicat de şeful statului, pe care îl califică lipsit de toleranţă, se asociază cu copiii expuşi în pozele alăturate la postare.

”În conformitate cu principiile de bază ale Convenţiei cu privire la drepturile copilului, expunerea copiilor în spaţiul public, în special în contexte politice, vine în contradicţie cu interesul superior al copiilor şi al dezvoltării armonioase a acestora. Acţiunile de acest fel prejudiciază grav imaginea copiilor, îi expun la multiple riscuri, inclusiv la eventuale hărţuiri individuale şi publice”, se mai arată în declaraţie.

În concluzie, CNPAC a solicitat tuturor actorilor politici din Republica Moldova să nu facă abuz de imaginea şi vulnerabilitatea copiilor în ieşirile lor publice, reiterând asumarea responsabilităţii de către toţi factorii de decizie de a respecta drepturile tuturor copiilor de a fi protejaţi şi trataţi cu respect.

Menţionăm că Igor Dodon a scris, duminică, pe pagina sa de socializare, că, în prezent, se fac încercări de a ademeni oamenii cu noi învăţături false, cum ar fi liberalismul, toleranţa şi egalitatea de gen. În postare acesta a etichetat soţia sa şi doi copii ai săi, adăugând şi poze din cadrul vizitei la o mânăstire. La puţin timp mesajul a fost modificat, iar purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei RM a declarat că programul încărcat nu-i permite şefului statului să-şi administreze personal pagina de Facebook, iar textul postării de ură nu a fost coordonat cu Igor Dodon.

Cu toate acestea, mesajul şefului statului a fost criticat dur de jurnalişti, politicieni, experţi de la Chişinău dar şi mulţi alţi internauţi. Astfel, jurnalista Alina Radu a ţinut să sublinieze şi să informeze autorităţile abilitate de la Chişinău că aceştia au fost implicaţi probabil fără voia lor, iar copiii lui Igor Dodon ar fi crescuţi într-un climat de ură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe