ANRE propune micşorarea tarifelor la gazele naturale pentru 2018

Dacă guvernarea R. Moldova nu era în prag electoral încă nu se ştie dacă ANRE decidea sau nu să reducă tarifele, afirmă analistul Dionis Cenuşă.
(europaliberă.org)

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) a postat pe pagina sa web propunerea privind micşorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018. Experţi independenţi de la Chişinău au notat anterior că reducerea ar trebui să fie de 30%.

Vorbind miercuri la audieri în comisia pentru economie din Parlamentul moldovean, şeful ANRE Tudor Copaci a declarat că reducerea ar fi posibilă mai ales din cauza aprecierii leului faţă de dolarul american, şi în mai mică măsură din cauza ieftinirii gazelor importate de Moldovagaz.

Recent Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu a denunţat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) conducerea ANRE, menţionând că prin tergiversarea nejustificată a ieftinirii gazelor sunt provocate mari pagube.

În context, politologul Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că dacă guvernarea Republicii Moldova nu era în prag electoral şi nu ar fi semnalat că tarifele la gaz trebuie coborâte încă nu se ştie dacă ANRE decidea sau nu să reducă tarifele. „Acum să vedem când ANRE va lăsa să aibă loc ieftinirea - 180 zile (perioada campaniei electorale n.r.) sau din martie ca să declanşeze reducerea în lanţ a tarifelor, inclusiv pentru încălzire. La fel, este important să vedem cum vor derula lucrurile la CNA.”

Menţionăm că Secretariatul Comunităţii Energetice a constatat în mod expres că activitatea ANRE din R. Moldova este influenţată de factorii politici, iar noua lege a energeticii, în vigoare din octombrie 2017, are menirea să excludă orice imixtiune politică în activitatea reglementatorului de piaţă.