Celebrităţile care s-au născut în Anul Şarpelui

Anul şarpelui
Anul şarpelui (Jade Hsiao / Epoch Times)

Şarpele se situează pe locul al şaselea în clasamentul animalelor din zodiacul chinezesc. Oamenii născuţi în Anul Şarpelui sunt cei mai intuitivi, chiar şi atunci când rămân foarte retraşi şi reticenţi. Aceştia sunt inteligenţi şi înţelepţi. Sunt de obicei consideraţi drept mari gânditori. În continuare sunt unele celebrităţi care s-au născut într-un An al Şarpelui.

Împăratul Kangxi, 1654-1722, China

Născut la 4 mai 1654, Kangxi era fiul împăratului Shunzhi din dinastia Qing. Înscăunat la vârsta de şapte ani, acesta a devenit al patrulea împărat al dinastiei. Cu ajutorul bunicii sale a învăţat să preia personal controlul imperiului.

În timpul domniei sale, a înregisgtrat trei aspecte de interes şi le-a soluţionat una câte una: controlul inundaţiilor Fluviului Galben, repararea Marelui Canal şi Revolta celor trei Feude din sudul Chinei. Acesta a ordonat în 1716 elaborarea Dicţionarului Kangxi, ce conţinea 47.035 de caractere chinezeşti şi care rămâne încă şi astăzi un cadru de referinţă. Este numit Marele Kangxi în istoria Chinei.

Goethe, 1749-1832, Germania

Goethe a fost un faimos scriitor, artist şi politician german. Numele lui complet este Johann Wolfgang von Goethe. Ansamblul său de opere include poezie epică şi lirică scrisă într-o varietate de stiluri, drame în proză şi versuri, memorii, o autobiografie, critică literară şi de estetică; tratate şi patru romane. În plus, numeroase fragmente literare şi ştiinţifice, precum şi peste 10.000 de scrisori scrise de acesta au fost păstrate, ca şi aproape 3.000 de desene.

Poemele lui Goethe au fost puse pe muzică de-a lungul secolului al XIX-lea de o serie de compozitori, inclusiv Beethoven, Schubert şi Brahms.

Schubert, 1797-1828, Austria

Schubert a fost unul dintre compozitorii de renume mondial. Numele lui complet este Franz Schubert Petru. A scris aproximativ 600 de lieduri, nouă simfonii, muzică liturgică, operă, muzică de ambient şi muzică de cameră şi muzică de pian solo.

A murit la vârsta de 32 de ani. Interesul pentru muzica sa a crescut în mod semnificativ în ultimele decenii ce au urmat decesului acestuia. Liszt, Schumann, Brahms şi Mendelssohn au fost printre compozitorii care au militat pentru lucrările sale în secolul al 19-lea. Astăzi, Schubert este văzut ca unul dintre exponenţii proeminenţi în domeniul muzicii din epoca romantică timpurie şi rămâne unul dintre compozitorii cei mai frecvent interpretaţi.

Lincoln, 1809-1865, Statele Unite ale Americii

Abraham Lincoln s-a născut la 12 februarie 1809. Fiind al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, acesta a condus ţara cu succes în timpul Războiului Civil American, a pus capăt sclaviei şi a promovat modernizarea economică şi financiară. În cea mai mare parte s-a educat singur şi a devenit avocat, lider al Partidului Whig, legiuitor al statul Illinois în timpul anilor 1830 şi membru pe termen lung al Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite în timpul anilor 1840.

Lincoln a fost considerat un mare preşedinte al Statelor Unite.

Nobel, 1833-1896, Suedia

Alfred Bernhard Nobel s-a născut la 21 octombrie 1833. A fost un inventator filantrop suedez, chimist, inginer, inovator şi producător de armament. A deţinut Bofors, pe care l-a redirecţionat de la rolul său iniţial de producător de fier şi oţel, la un producător major de tunuri şi alt armament. A deţinut 350 de brevete diferite iar cel pentru dinamită a fost cel mai celebru dintre acestea.

Nobel a instituit premiul Nobel în 1895. Acesta este considerat ca fiind cel mai prestigios premiu în domeniul literaturii, medicinei, fizicii, chimiei, păci şi economiei.

Gandhi, 1869-1948, India

Mohandas Karamchand Gandhi s-a născut la 2 octombrie 1869. A fost un lider proeminent al naţionalismului indian în India guvernată de Marea Britanie. Prin angajarea într-o nesupunere civilă non-violentă, Gandhi a condus India spre independenţă şi a inspirat mişcările pentru non-violenţă, drepturi civile şi libertate în întreaga lume.

Gandhi este cunoscut drept o figură proeminentă a mişcării de independenţă indiană, propovăduind filosofia Satyagraha şi Ahimsa ce susţin non-violenţa. Filosofia lui nu a fost una teoretică ci una pragmatică, adică, practicarea principiilor sale în timp real.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură