Cele mai des întâlnite mituri despre fitness

Există o multitudine de mituri ce însoţesc fitnessul, de altfel ca şi orice altă metodă de menţinere a sănătăţii şi frumuseţii. Cu toate că multe au fost respinse de ştiinţă, unele informaţii contradictorii de acest gen continuă să se răspândească de la o persoană la alta.
Există o multitudine de mituri ce însoţesc fitnessul, de altfel ca şi orice altă metodă de menţinere a sănătăţii şi frumuseţii. Cu toate că multe au fost respinse de ştiinţă, unele informaţii contradictorii de acest gen continuă să se răspândească de la o persoană la alta. (Hannah Johnston / Getty Images)

În prezent, există o multitudine de mituri ce însoţesc fitnessul, de altfel ca şi orice altă metodă de menţinere a sănătăţii şi frumuseţii. Cu toate că multe au fost respinse de ştiinţă, unele informaţii contradictorii de acest gen continuă să se răspândească de la o persoană la alta. A venit timpul să le spulberăm.

Mitul1: Exerciţiile de rezistenţă sunt mai folositoare

Mulţi oameni consideră că alergatul pe distanţe lungi şi ridicarea repetată a unor greutăţi uşoare sunt foarte eficiente pentru menţinerea sănătăţii şi păstrării unei siluete de invidiat. Indubitabil, antrenamentele cardio au diverse avantaje, totuşi, acestea sporesc nivelul de cortizol în organism. Acest hormon de stres poate intensifica deteriorarea articulaţiilor şi a ligamentelor, crescând riscul luxaţiilor în cazul traumelor.

Pe de altă parte, antrenamentele de mare intensitate, dar de scurtă durată, stimulează hormonul creşterii, care permite sporirea masei musculare, arderea grăsimilor şi intensificarea potenţialului antioxidant. Pentru un astfel de efect, este suficient să te antrenezi 4-5 zile pe săptămână, timp de 10-20 minute, efectuând un efort de o foarte mare intensitate. În plus, după efectuarea acestor exerciţii grele, corpul continuă să ardă calorii, pentru că trebuie să construiască masa musculară. Rezultate similare nu pot fi obţinute în cazul antrenamentelor de rezistenţă.

Femeile evită de obicei ridicarea greutăţilor în timpul antrenamentelor. Multe femei consideră că antrenamentele cu ridicarea greutăţilor pot determina creşterea masei musculare şi, în consecinţă, corpul lor îşi va pierde feminitatea. În majoritatea cazurilor, femeilor le este destul de dificil să acumuleze masă musculară în condiţii obişnuite, pentru ca organismul acestora se deosebeşte de cel al bărbaţilor prin anumite particularităţi hormonale şi factori ai metabolismului şi geneticii. Prin urmare, nu trebuie să vă fie teamă de greutăţi mari. Antrenaţi-vă cu greutăţile care vă permit să faceţi 8-15 repetări. Desigur, dacă nu aveţi experienţă în acest gen de antrenamente, veţi avea nevoie de un proces de instruire şi călire.

Mitul 2: Consumul de grăsimi va mări stratul de grăsime

Există diferite tipuri de grăsimi. Prin urmare, afirmaţia de mai sus poate fi considerată valabilă numai în cazul în care stabilim apriori care anume grăsimi sunt dăunătoare.

Dietele cu un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3 şi grăsimi saturate sunt asociate cu indicatori simţitor mai scăzuţi de creştere a masei corporale. Grăsimile respective sunt benefice, datorită faptului că ajută la crearea unor membrane celulare sănătoase şi reacţionează în mod adecvat la semnalele hormonale.

În mod contrar acestora, grăsimile artificiale şi uleiurile vegetale rafinate au un efect proinflamator şi afectează metabolismul. O dietă bogată în zahăr, uleiuri hidrogenate şi grăsimi omega-6 determină apariţia inflamaţiilor şi deteriorează membranele celulare. Ulterior, insulina şi leptina pun punct la toate, mărind greutatea corpului şi contribuind la dezvoltarea diabetului zaharat şi a inflamaţiilor cronice.

Mitul 3: Este necesar să se bea opt pahare de apă pe zi

Este o afirmaţie prea generală. Orice norme trebuie să fie stabilite în relaţie cu o anumită persoană. Totuşi, este adevărat că trebuie să beţi suficientă apă pe parcursul zilei. Cantitatea de apă poate să depindă de vârstă, sex, greutate, stilul de viaţă şi activitate.

În plus, o parte din apă ajunge în corpul nostru împreună cu supele, fructele şi legumele. Pentru controlul hidratării organismului cel mai bine este să utilizaţi criterii universale. Se consideră că este suficient lichid în organism, atunci când urina este de culoare galben-deschisă sau incoloră. Totuşi, dacă se face resimţită senzaţia de sete, înseamnă că corpul vostru este deja deshidratat. În plus, în cazul antrenamentelor intensive trebuie să ţinem cont nu doar de lichide, ci şi de electroliţi.

Mitul4: Ne antrenăm până transpirăm

Dacă am transpirat intens în timpul efortului fizic nu înseamnă că am avut un antrenament reuşit. Transpiraţia nu reprezintă neapărat un indicator în sine, pentru că este doar o modalitate a corpului de a se răcori. Puteţi pierde o cantitate suficientă de calorii şi fără a transpira. Criteriile de determinare a intensităţii antrenamentului sunt bătăile inimii sau intensitatea respiraţiei.

Uneori se crede că poţi slăbi dacă pierzi mult lichid prin transpiraţie. Pierzând lichid odată cu transpiraţia, veţi pune la loc cu uşurinţă aceeaşi greutate, după ce veţi bea apă. Cineva ar putea crede că transpiraţia contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Este adevărat, o cantitate mică de toxine părăsesc organismul nostru prin glandele sudoripare. Totuşi, este vorba de o cifră prea mică: aproximativ 1%. Rolul cheie al transpiraţiei este reglarea temperaturii corpului. Organele principale, responsabile de eliminarea toxinelor din organism, sunt tractul gastro-intestinal, ficatul, rinichii şi plamânii.

Mitul 5: Fără durere nu există antrenamente reuşite

Această afirmaţie este uneori percepută greşit, crezând că antrenamentul trebuie să fie neapărat însoţit de durere. Este o părere greşită şi periculoasă. Deşi ne aşteptăm la o anumită senzaţie de durere în prima sau a doua zi după antrenament, aceasta este foarte diferită de durerile din timpul antrenamentului.

Antrenamentele fizice nu trebuie să provoace nici un fel de durere. Dimpotrivă, dacă simţiţi durere, atunci ceva a fost traumatizat. În astfel de cazuri, trebuie să vă opriţi imediat şi să vă asiguraţi că durerea a dispărut. Dacă persistă, trebuie să consultaţi un medic.

Mitul 6: Muşchii abdominali trebuie antrenaţi în fiecare zi

Ca şi orice alt grup de muşchi din corpul uman, muşchii abdominali au nevoie de timp pentru a-şi reveni. În timpul odihnei, muşchii se restabilesc şi se regrupează.

Dacă doriţi să slăbiţi şi să aveţi un abdomen plat, nu pot fi de ajuns doar câteva exerciţii. Este necesar să ţineţi cont de regimul alimentar, să dormiţi suficient, să evitaţi stresul şi să faceţi exerciţii fizice calculate. Dacă veţi antrena doar muşchii abdominali, fără a pierde din greutate, atunci muşchii nu vor fi vizibili de sub stratul de grăsime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură