Cât de bune sunt flotările

Cât de bune sunt flotările
Cât de bune sunt flotările (Facebook)
A. D.
17.03.2015

Flotările reprezintă unul dintre cele mai uzuale exerciţii pentru corpul omenesc. Sunt foarte bune pentru piept, muşchii abdomenului, tricepşi, umeri şi tors. Le puteţi executa oricând, nu contează unde vă aflaţi, şi, ce este mai important, nu costă nimic.

De asemenea, să nu uităm că printre exerciţiile fizice care ajută realmente la pierderea în greutate, dar şi la accelerarea metabolismului se numără flotările. Ele au un impact mare asupra mai multor grupe de muşchi, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care vor să îşi crească metabolismul, ele putând fi făcute în diferite feluri, pentru a spori efectele lor pozitive.

Cât de bune sunt flotările? Depinde dacă se fac corect

Dintre toate tipurile de activităţi fizice, flotările sunt considerate ca fiind exerciţii complete. Ele ajută la tonifierea abdomenului şi a braţelor, dar şi a muşchilor de la nivelul spatelui.

Contrar opiniei generale, flotările nu sunt exerciţii “masculine”, destinate exclusiv creşterii masei musculare. Şi femeile ar trebui să le practice, deoarece ele tonifică abdomenul, subţiază talia, conturează fesierii şi antrenează muşchii pectorali, conferind fermitate sânilor.

Când vine vorba de efectuarea lor, important este să depăşiţi zona de confort (pragul când devine dificil să vă ridicaţi în braţe). Realizarea corectă a flotărilor nu este doar esenţială pentru obţinerea rezultatelor dorite în ceea ce priveşte modelarea corpului, dar reprezintă şi singura modalitate prin care puteţi evita accidentele, leziunile sau durerile.

Poziţia în care se efectuează flotările nu trebuie să forţeze articulaţiile în aşa fel încât acestea să devină dureroase. Contractaţi-vă muşchii şi ridicaţi abdomenul de la sol, apoi coborâţi uşor corpul în timp ce vă ţineţi gâtul şi coloana vertebrală aliniate.

Repetaţi de 10 ori această mişcare dacă sunteţi începător. Dacă nu sunteţi pregătiţi să faceţi mai multe nu este nicio ruşine. O spun chiar antrenorii de fitness, care au convingerea că flotările se numără printre cele mai grele exerciţii.

O variantă pentru începători este şi execuţia flotărilor din picioare: staţi lângă un perete şi împingeţi-vă cu braţele departe de el. După câteva zile, cu siguranţă că veţi reuşi să faceţi flotările în poziţia normală.

Pentru a realiza corect flotările este indicat să respectaţi şi alte câteva reguli: să vă sprijiniţi vârfurile picioarelor pe o suprafaţă care nu alunecă (podea, marginea unei scări, perete), să vă sprijiniţi bine pe palme, să menţineţi o distanţă între braţe care să vă dea echilibrul de care aveţi nevoie.

Important este ca posteriorul să nu fie mai ridicat decât restul corpului. Coborâţi braţele/corpul până aproape de podea, după care puneţi forţă în braţe (corpul este încordat) pentru a vă ridica.

Executaţi flotările în faţa unei oglinzi pentru a vedea dacă unghiul de înclinare al corpului este cel correct, adică dacă staţi perfect paralel cu podeaua. În cazul în care nu aveţi o oglindă la îndemână, rugaţi pe cineva să vă asiste.

Cât de bune sunt flotările - beneficiile acestora asupra organismului

Efectuate corect, flotările aduc o serie de beneficii atât sănătăţii cât şi aspectului fizic.

Ajută la atenuarea durerilor de spate, a migrenelor, fiind bune pentru încălzire înaintea unui program intensiv de antrenament.

Când vine vorba de musculatură, flotările ajută la dezvoltarea celei din zona pieptului, a tricepsului, a abdomenului, dar şi a părţii de jos a spatelui.

Realizate pe o perioadă mai lungă de timp, flotările aduc beneficii coloanei vertebrale, prin întărirea muşchilor din această zonă. Un alt aspect la fel de important este că nu necesită costuri, spre deosebire de alte tipuri de activităţi fizice.

Cât de bune sunt flotările – Stiluri de flotări

Sunt extrem de multe stiluri în care se pot executa flotările, trebuie doar să alegeţi varianta de execuţie corectă.

Puteţi face flotări în următoarele stiluri: clasice, într-un picior, între scaune, cu bătăi de palme, pe minge, cu una sau ambele mâini pe minge, flotări cu gantere, flotări cu genunchiul la cot, flotări cu genunchiul la piept, flotări cu răsucire de şold, flotări cu picioarele lipite de perete etc.

În concluzie, flotările pot fi benefice, pot fi o foarte bune în programul dvs. de antrenament, atâta timp cât le executaţi corect, alegând varianta, intensitatea şi numărul de repetări potrivite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor