Activitatea fizică ne creşte abilităţile cognitive

Activitatea fizică ne sporeşte abilităţile cognitive.
Activitatea fizică ne sporeşte abilităţile cognitive. (Matt King/Getty Images)
Epoch Times România
02.06.2012

Este de-a dreptul uimitor cât de inteligentă este construcţia corpului uman. Cunoaştem deja că activitatea fizică ajută la întărirea muşchilor, ameliorarea stării de spirit, activizarea reacţiei de protecţie a organismului, prevenirea dezvoltării numeroaselor boli, etc. Dar asta nu e tot ... Activitatea fizică poate contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea sănătăţii creierului şi capacităţilor noastre mentale.


Cum funcţionează? Pentru majoritatea oamenilor activitatea fizică este strâns legată de sinteza factorului neurotrofic derivat din creier, BDNF - o proteină cu o multitudine de funcţii. BDNF este implicată în dezvoltarea, maturizarea şi supravieţuirea neuronilor. De asemenea, este responsabilă pentru formarea reţelei şi sinapselor neuronale - în mod special în hipocamp – o secţiune a creierului uman, care conform presupunerilor, este responsabilă de învăţare şi memorie. În cazul adulţilor, BDNF protejează neuronii de atacurile ischemice şi de deces.

Potrivit HuffingtonPost, cercetătorii de la Dartmouth College au descoperit că persoanele care au practicat mersul pe jos, au avut niveluri sporite de BDNF în ziua antrenamentelor sportive. Aceştia nu au făcut câteva exerciţii fizice intense, ci pur si simplu au mers pe jos.

Concluziile specialiştilor ne arată cât de important este să ne mişcăm în viaţa de zi cu zi. Chiar şi o simplă mişcare poate stimula sinteza de BDNF în organismul nostru. Specialiştii din cadrul colegiului recomandă să ne mişcăm cât mai mult şi să nu ducem un stil de viaţă sedentar.

Un studiu anterior, efectuat de cercetătorii de la Institutul Karolinska, a demonstrat că jucătorii profesionişti de fotbal american au avut abilităţi cognitive mai mari în ceea ce priveşte abordarea creativă în soluţionarea problemelor, multitasking, precum şi memoria de lucru.

Iată încă un argument, care vine să confirme faptul că corpul nostru este un sistem integru, în care fiecare componentă are interconexiuni puternice. Activitatea fizică are un rol important în dezvoltarea şi activitatea neuronilor. Putem câştiga sănătate doar în cazul în care vom acorda atenţie dezvoltării multilaterale a organismului. Sănătatea este determinată de influenţa multor factori, astfel încât niciunul nu poate fi pierdut din vedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor