Cel mai vechi gimnaziu aristocratic din Suedia a fost închis în urma unui scandal de amploare

(photos.com)
Epoch Times România
02.09.2013

Începutul noului an şcolar în Suedia a fost marcat de un mare scandal. Inspectoratul şcolar de stat a anunţat închiderea celui mai vechi şi mai prestigios gimnaziu din Suedia: a şcolii-internat de elită Lundsberg, înfiinţată în 1896. Această decizie a fost luată după ce doi elevi ai instituţiei au ajuns la spital din cauza torturilor la care au fost supuşi de elevi din clase superioare, notează, luni, cotidianul rus Novîe Izvestia.

La această instituţie de învăţământ au studiat mulţi dintre reprezentanţii elitei suedeze, între care şi Carl Philipp, fiul actualului rege al Suediei, Carl al XVI-lea. Aproximativ jumătate dintre elevi sunt cetăţeni străini, inclusiv copii ai unor bogătaşi ruşi, subliniază cotidianul moscovit, care precizează că un an de studii la acest gimnaziu costă circa 17.000 de euro.

Dar iată că această 'rezervaţie pentru bogătaşi' are parte de un sfârşit lipsit de glorie. Inspectoratul şcolar al Suediei a închis internatul pentru o perioadă de jumătate de an, cu dreptul de a-l închide cu totul, în baza faptului că Lundsberg nu este în stare să le asigure elevilor protecţie în faţa torturilor şi bătăilor de joc din partea elevilor claselor superioare.

Scandalul a izbucnit după ce la spitalul din provincia Varmland, unde se situează internatul, au fost internaţi doi elevi ai acestui gimnaziu, cu arsuri grave. Medicii au chemat poliţia. Ancheta preliminară a arătat că tinerii au fost victime ale torturilor iniţiate de elevi din clase mai mari.

După cum a dezvăluit ancheta, nouă elevi din clase superioare au intrat noaptea în camera victimelor şi, cu fierul de călcat încins, au început să ardă pe corpurile lor litera latină 'B', pentru a imortaliza în acest fel apartenenţa la grupul gimnazial 'Bjarke'. Mai mult, s-a descoperit că profesorul de serviciu ştia despre această intenţie, însă nu a întreprins nimic.

În ceea ce-l priveşte pe rectorul şcolii-internat, Staffan Hornberg, acesta chiar a aprobat procedura de 'ungere' a noilor veniţi în rândurile elevilor de la Lundsberg. Este adevărat că, în 'regia' rectorului, ritualul nu ar fi fost atât de sângeros: gurile elevilor mai mici ar fi fost 'doar' umplute cu apă printr-un tub, până când acestora li s-ar fi făcut rău. Această 'distracţie' avea şi un nume: 'submarinul'.

Deviza şcolii-internat Lundsberg este 'Cunoştinţe, stil, tradiţie'. Se pare că fenomenul descris se referea tocmai la ultimele două elemente, comentează, critic, ziarul rus. Nu este pentru prima dată când gimnaziul Lundsberg apare pe paginile cotidienelor suedeze, care au semnalat periodic fenomene asemănătoare celor menţionate. Inspectoratul şcolar desfăşura verificări, ameninţa cu represalii, însă de fiecare dată gimnaziul ieşea 'uscat din apă'. În condiţiile în care fiecare al doilea elev din internat este 'von', conducerea instituţiei se simţea invulnerabilă, a comentat situaţia unul dintre ziarele locale. Numele celor care au avut de suferit de data aceasta nu au fost dezvăluite, dar nu este greu de estimat că părinţii lor s-au dovedit mai influenţi decât mamele şi taţii 'torţionarilor'.

În prezent, cei 170 de angajaţi ai gimnaziului, inclusiv rectorul, îşi caută un nou loc de muncă, iar cei 200 de elevi se află în vacanţă neplanificată. În pofida faptului că inspectoratul şcolar a anunţat că alte şcoli sunt gata să-i primească pe elevii de la Lundsberg, aceştia nu se grăbesc să intre în rândurile muritorilor de rând. Unii dintre ei au putut fi înscrişi la alte două şcoli de elită din Suedia, însă majoritatea stau deocamdată acasă. Lucrurile se complică şi mai mult în condiţiile în care la jumătate dintre elevii gimnaziului părinţii locuiesc şi muncesc în alte ţări.

Decizia inspectoratului şcolar din Suedia de a închide gimnaziul de elită a împărţit societatea în două. În timp ce Uniunea profesorilor sprijină aplicarea sancţiunilor la adresa 'închisorii pentru cei cu sânge albastru', Consiliul elevilor din Lundsberg a trimis către mass-media o scrisoare în care îi acuză pe jurnalişti şi reprezentanţii Inspectoratului de amplificarea problemei şi de ură faţă de clasele sociale superioare.

'Drama' declanşată în urma închiderii şcolii-internet a afectat şi parlamentul. Deputaţii suedezi de dreapta sunt de părere că decizia este motivată politic. 'Inspectoratul şcolar a acţionat sub influenţa urii de clasă. Argumentele lor nu ar fi rezistat unei anchete penale', a declarat deputata Maria Abrahamsson.

Dimpotrivă, social-democraţii, aflaţi în opoziţie, sunt de părere că ar trebui închise toate şcolile-internat pentru copii de bogătaşi. Peste un an în Suedia vor avea loc alegeri parlamentare, iar 'cazul Lundsberg' va fi folosit, în opinia analiştilor, de forţele de stânga pentru a distruge, în cazul în care vor veni la putere, sistemul de segregare a societăţii suedeze în funcţia de mărimea portofelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor