Cel mai ridicat nivel al deficitului din UE, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

(photos.com)

Datele referitoare la nivelul deficitului public cu care Spania a încheiat anul 2012 sunt marţi în atenţia presei centrale, întrucât acesta a fost de aproape 7% din PIB, potrivit Bruxellesului, iar dacă se adună pachetul de ajutoare financiare acordate băncilor pentru recapitalizare, nivelul depăşeşte 10%, devenind cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Bruxellesul oferă Spaniei încă doi ani pentru reducerea deficitului la 3%, anunţă cotidianul El Pais, care subliniază faptul că, în 2012, Spania a înregistrat cel mai mare dezechilibru din toată Europa. În plus, pe fondul declaraţiilor ministrului spaniol al economiei, Luis de Guindos, care recunoaşte faptul că PIB-ul ţării va scădea de trei ori mai mult decât era prevăzut, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso arată că este de acord că politicile de austeritate au fost excesive şi pune acum accentul pe reforme, mai degrabă decât pe controlul cheltuielilor. Cotidianul El Pais subliniază faptul că diferenţa dintre nivelul deficitului în primul an de mandat al lui Rajoy a fost infimă, faţă de cel înregistrat în ultimul an de mandat al premierului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Proiectul de buget pentru 2013 devine din nou un petic de hârtie fără importanţă în aprilie, observă cotidianul El Mundo. Cu datele deficitului şi ale previziunilor de creştere economică în faţă, publicaţia spaniolă consideră că estimările oficiale cu privire la evoluţia economiei spaniole pentru anul acesta şi inclusiv cele anunţate pentru 2014 de premierul Mariano Rajoy cu nici 20 de zile în urmă au devenit din nou o hârtie fără valoare.

Pe lângă faptul că nu întrerupe seria dezvăluirilor asupra cheltuielilor sindicaliştilor de la UGT în Andaluzia, de data aceasta cu anunţul demisiei liderului local, cotidianul ABC urmăreşte de asemenea temele de economie şi îl citează pe ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, care susţine că 'guvernul nu se va relaxa în privinţa sarcinii reducerii deficitului public' şi arată cu încredere că Spania va reveni la creşterea economică din 2014. Pe de altă parte, cotidianul spaniol mai scrie şi despre revenirea în public a regelui Juan Carlos, care a promis, în cadrul audienţei acordate scriitorului José Manuel Caballero Bonald, laureatul Premiului Cervantes 2012, că 'în curând o să dau din nou bătăi de cap'.

De Guindos prevede că economia va scădea cu până la 1,5% anul acesta, deşi în proiectul de buget, guvernul calculase o scădere a activităţii de 0,5%, notează la rândul său cotidianul La Vanguardia. Acesta consemnează faptul că Spania a încheiat anul 2012 cu un deficit de 10,6% din PIB - cel mai ridicat nivel din cadrul Uniunii Europene.

Cotidianul La Razon scrie marţi pe prima pagină a ediţiei tipărite despre o 'recuperare regală' şi comentează faptul că regele Juan Carlos revine la activitatea publică după operaţia de la şold. Publicaţia citată relatează însă şi situaţia economică, scrie despre estimările ministrului spaniol al economiei şi anunţă şi că Bruxellesul a oferit o reducere a obiectivului de deficit.

În Catalonia, semnalează cotidianul El Periodico, are loc marţi o sesiune dublă: florăriile, librăriile şi scriitorii se aliază în faţa crizei de Ziua internaţională a cărţii şi de Sant Jordi, iar Barça promite că va oferi o sărbătoare uriaşă înainte de duelul cu Bayern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe