Rusia avertizează UE să nu ridice interdicţia privind armele impusă Siriei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (SERGEI KARPUKHIN / AFP / GettyImages)

Rusia a avertizat luni Uniunea Europeană să nu ridice un embargo asupra armelor, care a împiedicat aprovizionarea cu arme a rebelilor sirieni, în ciuda lobby-ului britanic şi francez.

Potrivit unui raport Reuters, secretarul britanic de externe William Hague a declarat duminică că miniştrii de externe ai UE care au respins luna trecută propunerea franco-britanică de micşorare a interdicţiei, vor discuta din nou problema în săptămânile următoare.

Rusia, care susţine că nu mai furnizează Siriei arme care ar putea fi utilizate în conflictul civil, deşi continuă să aibă contracte legate de armament cu ţara, s-a opus cu vehemenţă oricăror livrări de arme către adversarii preşedintelui Bashar al-Assad.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că un embargo a fost inutil de la bun început pentru că astfel de livrări sunt interzise de dreptul internaţional.

Dacă embargoul este eliminat, "obligaţiile internaţionale ale ţărilor UE, care interzic furnizarea de arme şi muniţii unor actori non-guvernamentali, nu dispar", a spus el la un rezumat de presă susţinut după discuţiile cu omologul său din Guineea.

Rusia şi-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a-l proteja pe Assad de eforturile Vestului de a-l înlătura de la putere sau de creştere a presiunii asupra sa pentru a pune capăt violenţei, într-un conflict care a ucis peste 70 000 de oameni din martie 2011.

Moscova a cerut luni de zile implementarea unei declaraţii asupra căreia au convenit puterile mondiale, inclusiv Rusia şi Statele Unite, la Geneva în iunie anul trecut, care solicita un guvern de tranziţie. Cu toate acestea, Washingtonul nu este de acord cu afirmaţia Moscovei că acordul prevede ca Assad să demisioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe