”Cel mai periculos medicament din lume”. Medicamente pentru banala greaţă te pot transforma în psihopat
alte articole
Am văzut cu toţii o listă de efecte negative de pe cutiile cu medicamente, însă atunci când unele dintre consecinteţele secundare sunt gânduri de suicid, comportament psihotic sau chiar moartea, începem să ne întrebăm dacă nu am făcut un „pact cu diavolul” pentru a ne uşura problemele cauzate de boală.
Unii pacienţi susţin că atunci când au luat scopolomină au avut o senzaţie groaznică cel mai bine exprimată prin sintagma "mi-am vândut practic sufletul diavolului" pentru a simţi o uşurare de moment. Scopolamina este cunoscută ca ”respiraţia columbiană a diavolului” şi este considerată ”cel mai înspăimântător medicament din lume” de realizatorii documentarului Vice. Totuşi, scolopamina este aprobată de către Administraţia Federală a Medicamentelor (FDA) şi este considerată un remediu pentru greaţă.
De obicei, doctorii nu prescriu reţete periculoase şi nici nu doresc să-ţi dea cel mai înspăimântător medicament ce ar putea să-ţi cauzeze o stare psihotică. Bineînţeles că dozaje diferite vor avea efecte diferite iar doctorii îţi vor da în general un sfat bun cu privire la modalităţiile în care poţi evita efectele negative ale medicamentelor. Însă este benefic să înţelegem istoria ingredientelor din compoziţia medicamentelor.
Numele ingredientelor de pe o tabletă sunt de obicei mai dificil de înţeles decât o limbă străină. Dacă ar scrie ”respiraţia diavolului” pe lista ingredientelor sigur te-ar face să te întrebi ce conţine medicamentul pe care îl iei. Însă atunci când citeşti ”scolopamină” parcă nu mai sună atât de alarmant, nu ?
Multe dintre efectele secundare trecute în subsolul avertizărilor la medicamente, au fost descoperite atunci când oamenii le-au experimentat pe propria lor piele. Asta înseamnă că atunci când o prescripţie te avertizează că medicamentul poate cauza ”gânduri de suicid”, cel puţin o persoană a fost influenţată negativ de acest medicament. De obicei sute sau mii.
Haideţi să aruncăm o privire mai atentă la istoria scopolaminei, utizările ei actuale, efectele ei, cât şi la alte medicamente ce ne sunt recomandate ca ajutoare pentru somn, tratamente pentru astm, medicamente pentru renunţarea la fumat şi altele.
Respiraţia Diavolului
Scopolamina a fost denumit ”medicamentul zombie”. Cel care îl utilizează pare să funcţioneze normal şi conştiincios, însă o dată luat medicamentul va face persoana de multe ori incapabilă să îşi amintească ce a făcut. Persoana va face de asemenea tot ce i se spune – de exemplu, se va duce la un ATM pentru a-i oferi cuiva toţi banii din cont.
Scopolamina a fost folosită şi ca un drog în ”violurile de la prima întâlnire”. Bandele din Columbia şi serviciile secrete (alăturarea s-ar putea să fie întâmplătoare) l-au folosit ca pe un ser al adevărului (CIA l-a folosit în timpul experimentelor din 1960, conform cărţii ”În căutarea Candidatului Manciurian” scrisă de John D. Marks).
În 2007, corespondentul revistei Vice, Ryan Duffy, s-a dus în Columbia pentru a investiga modalităţile de utilizare a scopolaminei Acolo a întocmit un material cu modalităţile de utilizare a acestui medicament, iar unele dintre aceastea erau foarte controversate.
Acelaşi medicament a fost oferit timp de aproape 60 de ani în Statele Unite pentru o mulţime de afecţiuni, printre care şi insomnia. În 1990, FDA a interzis utilizarea acestuia în medicamentele pentru insomnie însă este aprobat azi în compoziţia medicamentelor ce tratează greaţa.
Conform precizărilor efectuate de Clinica Mayo, chiar dacă este aprobat numai pentru medicamentele ce ar combate greaţa, odată ce medicamentul este aprobat de FDA poate fi folosit şi pentru a trata alte afecţiuni atunci când este considerat ca fiind efectiv. Mai este folosit, de exemplu, în medicamentele ce ajută oamenii să se lase de fumat.
Atunci când Epoch Times a cerut FDA să elaboreze o listă cu problemele care i-au determinat să interzică scopolamina din medicaţia împotriva insomniei, purtătorul de cuvând al FDA a precizat că i-a fost dificil să găsească informaţii detaliate.
Decretul prin care scopolamina a fost interzisă preciza numai că efectivitatea ei este neclară, fără să mai ofere prea multe alte informaţii.
O evaluare a medicamentului realizată în anul 1978 includea numai informaţii minime - în ciuda faptului că acesta a fost folosit timp de mai multe decenii.
Această evaluare a precizat ce se întâmplă atunci când dozele erau prea mari: ”Comportamentul şi simptomele mentale pot sugera o psihoză organică acută. Memoria devine tulburată, orientarea devine defectuoasă, halucinaţiile sunt frecvente, iar mania şi delirul pot apare destul de des. În unele cazuri de intoxicaţie cu scopolamină, pacientul a fost diagnosticat eronat cu schizofrenie acută sau cu delir provocat de alcool, iar pacienţii au fost internaţi într-o instituţie psihiatrică pentru tratament şi observare.
Raportul arăta că dozele necesare pentru combaterea insomniei nu sunt sigure pentru consumator - însă medicamentul a mai rămas pe piaţă un deceniu.
Erowid, o publicaţie specializată în plante psihoactive, chimicale cât şi de alte probleme legate de acestea, a pus la dispoziţie cititorilor săi o platformă pe care îşi pot împărtăşii experienţele avute cu aceste substanţe. Câţiva membri şi-au împărtăşit experienţele pe care le-au avut cu scopolamina. Aceste relatări subiective şi neconfirmate, la fel efectele negative descrise, s-ar putea să fie nu resimţite de toţi consumatorii şi nu ne asumăm nicio răspundere pentru ele.
Experienţele anecdotice cu ”Respiraţia Diavolului”
În 2009, ”Respiraţia Diavolului” i-a fost prescrisă unei persoane ce suferea de ”rău de drum”. După folosirea medicamentului acesta a ajuns la concluzia că medicamentul ”se joacă cu abilitatea ta de a discerne realitatea de imaginar”.
”Nu este ca oricare alt medicament ce îţi permite să-ţi aduci aminte că eşti pe tratament. Hallucinaţiile provocate de alcaloizii din belladona par complet reale. Nu pot fi separate de realitate”.
Un alt utilizator a folosit-o în scopuri recreaţionale în anul 2002, într-un dozaj mult mai mare, iar apoi i-a descris efectele terifiante resimţite. Evaluarea FDA din 1978 preciza că un dozaj de 2 mg de trei pe zi poate cauza coşmaruri şi alte efecte adverse însă această persoană a ingerat 7 miligrame de odată.
La fel ca prima persoană, acest utilizator spunea că halucinaţiile erau foarte reale. Acesta a spus că erau ”diferite de viziunile fanteziste şi de distorsiunile ce pot fi resimţite cu alte droguri psihodelice”.
Acesta era înconjurat de forme vii şi a simţit ”o forţă opresivă ce îl punea jos pe pat, paralizându-l (relatarea a fost făcută la persoana a treia – n.r.).
”Subiectul îşi încredinţează sufletul demonului ce stă pe el în schimbul unei guri reconfortante de apă. Demonul îi ia sufletul ... nu oferă apa pentru care s-au înţeles. Subiectul se resemnează într-o damnare eternă”.
O persoană s-a trezit la muncă vorbind cu un coleg atunci când şi-a recăpătat facultăţile mentale. Chiar dacă memoria i-a fost ştearsă, acesta completa documentele inteligibil şi îşi făcea treaba fără să atragă atenţia asupra sa cu vreun comportament ciudat.
La sfârşit a scris: ”Morala poveştii: Nu folosi scopolamina... te va transforma într-un zombie”.
Scopolamina provine din Jimson Weed, a plantă folosită şi în vrăjitoria Hawaitiană – cunoscută pentru faptul că poate crea zombii.
Medicamentele pentru somn
Chiar dacă scopolamina a fost prescrisă mult timp ca medicament împotriva insomniei a fost considerată prea periculoasă să mai fie folosită astfel. Ambien, un medicament prescris frecvent ce ajută la somn poate avea efecte asemănătoare cu scopolamina.
FDA descrie unele dintre efectele secundare ale medicamentului Ambien. În mare, acestuia îi sunt atribuie aceleaşi efecte secundare avute şi de medicamentele sedativ-hipnotice.
”După ce iei Ambien, poţi să te ridici din pat în timp ce nu eşti în întregime treaz şi să faci o activitate fără ştii că o faci. Dimineaţa următoare, s-ar putea să nu-ţi aminteşti nimic din ce ai făcut în timpul nopţii”.
Activităţile efectuate în starea de încoştienţă ce au fost relatate includ:
- condusul unei maşini
- gătitul şi mâncatul
- vorbitul la telefon
- actul sexual
- mersul în somn
Alte efecte secundare includ, ”gânduri şi comportamente anormale, ... mai lipsite de inhibiţii şi mai agresive decât comportamentul normal, confuzie, agitaţie, halucinaţii, depresie intensificată, şi gânduri sau acţiuni suicidale”.
Oprirea ”anticolinergică” a fumatului
Scopolamina este unul dintre alcaloizii care deţine proprietăţi anticolinergice şi este derivat dintr-o familie de plante ce include şi Jimson Weed. ”Anticolinergic” se referă la o substanţă ce blochează neuro-transmiţătorii.
Medicamentele anticolinergice pot fi prescrise pentru a ajuta oamenii să se lase de fumat, pentru astm, diaree, sau salivare excesivă.
Într-unul dintre cazuri, un bătrân în vârstă de 59 de ani căruia i-a fost prescris unul din aceste medicamente pentru a-l ajuta să se lase de fumat a fost arestat pentru că plănuia să-şi ucidă soţia. Credea că familia lui este împotriva sa.