Cehii organizează încă un protest cerând demisia premierului Andrej Babis

Premierul ceh Andrej Babis
Premierul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.12.2019

Mii de cehi au protestat împotriva premierului Andrej Babis în a doua săptămână la rând consecutiv, marţi, după ce procurorii au redeschis un caz în presupusul dosar de fraudă cu subvenţii şi al conflictului de interese între afacerile sale şi rolul său politic - semnalat chiar de Bruxelles.

Grupul civic "Milioane de momente pentru democraţie" a încercat să pună presiune pe premierul miliardar cu o serie de manifestaţii în acest an, deşi partidul politic ANO care îl susţine pe Babis menţine o poziţie solidă în sondaje, aflându-se la conducere.

Grupul a cerut ca fostul său imperiu de afaceri Agrofert să fie decuplat de la subvenţiile şi contractele publice ale Uniunii Europene şi i-a cerut demisia premierului.

Marşul de o oră care a avut loc marţi din Piaţa Wenceslas din centrul Pragăi până la clădirea guvernului a atras mai puţini oameni decât o iniţiativă similară care a avut loc săptămâna trecută, sprijinit de câteva zeci de mii de persoane.

Poliţia estimează că 15.000 de persoane au luat parte la manifestaţie marţi, potrivit agenţiei de ştiri CTK.

Protestele au fost cerute după ce procurorul general al Cehiei a redeschis în decembrie dosarul împotriva lui Babis, bănuind că a ascuns participaţia la una dintre firmele sale în urmă cu un deceniu, pentru a putea beneficia de o subvenţie de 2 milioane de euro.

În mod separat, un audit efectuat de Comisia Europeană, a fost scurs în presă din Cehia în decembrie. Raportul Comisiei a considerat că Babis se află într-un conflict de interese, deoarece avea control asupra Agrofert în momentul în care a beneficiat de subvenţii, în 2017 înainte de a deveni prim-ministru.

Babis a negat ilegalităţile şi a spus că a îndeplinit cerinţele legale privind conflictul de interese în privinţa accesării fondurilor.

Firmele Agrofert se ocupă de agricultură, prelucrarea produselor alimentare, produse chimice şi mass-media şi sunt printre principalele destinatare pentru diversele subvenţii ale UE, precum şi a finanţării proiectelor pentru inovare şi mediu.

Partidul ANO al lui Babis are o popularitate de aproximativ 30% în sondajele politice, de două ori mai mult decât orice competitor, în ciuda protestelor şi a scandalurilor legate de corupţie.

În noiembrie, un miting organizat pentru a aniversa 30 de ani de la sfârşitul stăpânirii comuniste a atras un sfert de milion de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor