Ce spune Orban despre revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneţia

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a afirmat în cadrul declaraţiilor de presă făcute, luni, la Parlament, că deşi Guvernul nu a făcut încă niciun demers în vederea revocării lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, totuşi s-a gândit la acest lucru. Precizarea vine în contextul în care fostul ministru al Justiţiei a adresat o scrisoare prestigiosului for internaţional, în încercarea de a împiedica o eventuală debarcare a sa din funcţie.

„Recunosc că ne-am gândit dar, până acum, nu am făcut niciun demers. Ar putea să renunţe la epistole, ar putea să se ducă să comunice cu colegii lui, în care el, ca membru în Guvern, preţ pentru toate malversaţiunile şi poziţiile anti-europene din Justiţie ale domniei sale, colegii săi pesedişti din Guvern l-au desemnat încă o tură în cadrul Comisiei de la Veneţia. Încă nu am făcut niciun demers oficial. Se plânge degeaba deocamdată.

La precizarea presei că şi societatea civilă ar fi solicitat revocarea lui Tudorel Toader din funcţie, Ludovic Orban a răspuns:

„V-am spus că ne-am gândit la această decizie. Pe de altă parte trebuie să analizăm foarte bine regulile, cutumele care stau la baza funcţionării Comisiei de la Veneţia şi în funcţie de asta să luăm cea mai potrivită decizie”.

Reamintim că fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a trimis o scrisoare deschisă către membrii Comisiei de la Veneţia, în frunte cu preşedintele instituţiei Gianni Buquicchio, prin care încearcă să blocheze o eventuală rechemare a sa din postul de reprezentant al României în prestigiosul for internaţional.

În scrisoarea respectivă, Tudorel Toader se spală pe mâni de tot ce s-a întâmplat rău în justiţie în perioada în care PSD şi ALDE aveau frâiele puterii şi subliniază că el va "rămâne ataşat valorilor constituţionale promovate de către Comisie". În acelaşi timp, fostul ministru al Justiţiei le-a trimis o listă de "reuşite" colegilor săi din Comisia de la Veneţia, printre care se numără "refuzul de a promova" ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere, sau pe Codurile penale. Detalii aici.