Ce se întâmplă cu creierul nostru când consumăm alcool?

(pixabay.com)

Pentru nimeni nu e un secret faptul că, atunci când consumăm băuturi alcoolice, din cauza alimentării intensive cu sânge, cea mai mare parte a alcoolului pătrunde în creier şi se concentrează anume în această parte a corpului. Respectiv, alcoolul ne afectează în mod direct sistemul nervos. Aceste efecte pot fi uşor observate. Totuşi, nu toate acţiunile nocive ale alcoolului sunt vizibile.

Greutatea creierului constituie doar circa 2,5% din greutatea corpului, iar 40% din alcool se stochează în această regiune vitală a organismului nostru. Imediat ce am consumat alcool, se declanşează acţiunea căilor de inhibiţie prin intermediul neurotransmiţătorilor cerebrali GABA, ceea ce determină o relaxare a muşchilor şi psihicului, apariţia stării de calm şi chiar euforie. În termeni simpli, survine starea de ebrietate.

La o utilizare frecventă a alcoolului, sistemele mediatorilor GABA şi ai serotoninei se adaptează, condiţionând creşterea dozei de alcool şi formarea dependenţei. O influenţă constantă a alcoolului asupra sistemelor neurotransmiţătorilor este însoţită, de regulă, de simptome de sevraj.

Intoxicaţia creierului cu alcool poate fi asociată cu un film epic-catastrofă, în care, totul se ruinează brusc. Deşi, de obicei, filmele de acest gen au finaluri fericite şi personajele principale reuşesc să scape, în cazul alcoolului nu este aşa. Efectul toxic al alcoolului este ireversibil.

Băuturile alcoolice provoacă leziuni la nivelul creierului, care nu mai pot fi reparate. Ştiinţific vorbind, alcoolul şi metabolitul său acetaldehida, au o acţiune neurotoxică ireversibilă.

Dar ce se întâmplă, totuşi, cu creierul nostru sub influenţa alcoolului? Alcoolul şi acetaldehida joacă un rol-cheie în distrugerea creierului. Folosind mijloace cum ar fi creşterea activităţii sistemului glutamat, stresul oxidativ, precum şi activarea mecanismelor de auto-distrugere a neuronilor (apoptoza), aceste substanţe distrug rapid neuronii.

Alcoolul afectează, de asemenea, aşa-numitul factor de creştere a creierului, care este responsabil de controlul dezvoltării, maturizării şi supravieţuirii neuronilor, formării reţelelor neuronale şi sinapselor.

Alcoolul persistă cel mai mult în ţesutul cerebral şi îl părăseşte, de asemenea, mai târziu în comparaţie cu alte organe şi sisteme ale corpului nostru. Potrivit cercetărilor, alcoolul este neutralizat de către organism, în medie, timp de două săptămâni. Prin urmare, chiar dacă consumăm alcool de două ori pe lună, acesta oricum va exista în creier. După consumul unor doze moderate, de circa 25-40 grame de alcool pur, funcţiile superioare ale creierului se restabilesc doar după 12-20 de zile.

În plus, activitatea creierului este strâns legată de ficat şi de funcţia lui de detoxifiere. Unele neurotoxine pot pătrunde în creier. În cazul cirozei alcoolice a ficatului, când are loc moartea celulelor hepatice, în creier pătrunde sânge impur. Substanţele neurotoxice, cum ar fi amoniacul şi manganul, duc la encefalopatie hepatică. Apar tulburări de somn, anxietate, depresie, tulburări cognitive, chiar şi demenţă.

Dar asta nu e tot. Punctul culminant al feeriei alcoolice este lipirea eritrocitelor. E suficient chiar şi o jumătate de pahar de bere ca să se producă coagularea celulelor roşii din sânge şi ca acestea să blocheze cele mai mici capilare din creier. În rezultat survine ischemia, adică afecţiunea în care zonele creierului, alimentate cu sânge de capilarul afectat, suferă de insuficienţă de oxigen.

O insuficienţă de oxigen, timp de 3-7 minute, cauzează moartea celulelor creierului. Celulele moarte sunt absorbite şi eliminate din organism prin urină, timp de două săptămâni. Iată motivul pentru care creierul alcoolicului în disecţie seamănă cu un mozaic.

Un studiu desfăşurat timp de zece ani printre japonezi, a constatat faptul că în special alcoolul a fost cauza principală a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice. 70% din oameni care preferă băuturile alcoolice, dezvoltă accidente vasculare cerebrale până la vârsta de 50 de ani.

Celulele creierului sunt aranjate în straturi. Persoanelor care consumă alcool, li se deteriorează structura creierului. Din cauza ruperii legăturilor, este puternic afectată capacitatea de analiză, sinteză, sistematizare. După câteva decenii de consum permanent de alcool, atrofia cerebrală atinge proporţii enorme şi numărul neuronilor scade cu peste 20%.

În general, consumul de alcool şi creierul sunt foarte puţin compatibile. De aceea, cu cât mai rar vor ”interacţiona”, cu atât mai bine pentru sănătatea dumneavoastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură