Cum puteţi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

LONDRA, ANGLIA - 30 MAI:  50 de alergatori invitati sa alerge prin Piata Trafalgar.
LONDRA, ANGLIA - 30 MAI: 50 de alergatori invitati sa alerge prin Piata Trafalgar. (Bryn Lennon / Getty Images)

Riscul de creştere a tensiunii arteriale poate fi redus, dacă mergeţi zilnic pe jos şi consumaţi nu mai mult de două pahare de băuturi alcoolice pe zi, conform unui studiu realizat de medici finlandezi, citaţi de Daily Mail.

Aceştia mai recomandă exerciţiile fizice regulate, păstrarea în limite normale a masei corporale şi o alimentaţie bogată în legume. Dacă respectaţi toate acestea, se poate reduce cu două treimi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

La studiul care a durat 16 ani, au participat 9.637 de bărbaţi şi 11.430 de femei, cu vârstele cuprinse între 25 şi 74 de ani şi care nu au avut niciodată probleme cu hipertensiunea. Acestora li s-a monitorizat stilul de viaţă, iar la finalul perioadei s-a constatat că 709 bărbaţi şi 890 de femei aveau niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. S-a observat că aceştia nu ţinuseră cont de cei patru factori importanţi ai unui stil de viaţă sănătos - alimentaţie, mişcare, greutate în limite normale şi consum moderat de alcool.

Medicii recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos celor care deja se confrunta cu hipertensiune arterială, aceştia "putând reduce tensiunea din vasele de sânge fie doar prin adoptarea unui regim de viaţă optim, fie prin combinarea unui stil de viaţă sănătos cu medicaţia specifică acestui tip de afecţiuni", se arată în studiul prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie care s-a desfăşurat la München.

În ţările dezvoltate, riscul dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, este de 90 de procente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură