Ce este boala Kawasaki, care poate provoca complicaţii cardiace la copii

Copil
Copil (Getty Images)

Boala Kawasaki este o afecţiune rară care apare, în cele mai multe cazuri, la copiii sub 5 ani. Această tulburare face ca unele vase de sânge din corp să se umfle, afectând aportul de sânge la inimă şi în cel mai rău caz pot duce la atacuri cardiace, potrivit Mayo Clinic.

Cunoscută şi sub denumirea de sindromul mucocutanat al ganglionilor limfatici (Mucocutaneous Lymph Node Syndrome / M.L.N.S.), boala începe să se manifeste febră ridicată şi iritaţie cutanată, semne care atrag atenţia că este necesară consultarea unui specialist.

Simptomele acestei boli se manifestă de obicei în trei faze.

Prima etapă

- Febra care depăşeşte 39°C şi se prelungeşte mai mult de trei zile;

- Conjunctivită sau ochi roşii;

- Erupţie cutanată în zona pieptului, abdomenului şi zonei genitale;

- Buze roşii, uscate şi crăpate;

- Limba foarte roşie şi umflată;

- Roşeaţă şi umflături ale palmelor şi tălpilor picioarelor;

- Ganglionii limfatici ai gâtului umflaţi;

- Iritabilitate.

A doua etapă

- Pielea de pe mâini şi picioare se va descuama;

- Dureri articulare;

- Dureri abdominale, diaree, vărsături.

A treia etapă

Dacă nu apar complicaţii, în a treia fază a bolii Kawasaki semnele şi simptomele tind să dispară lent. Pe parcursul a opt săptămâni, nivelul de energie al copilului începe să se stabilizeze.

În acest moment, specialiştii nu au reuşit să stabilească care este cauza acestei boli, deşi susţin că nu este transmisibilă de la o persoană la alta. Din fericire, această tulburare este tratabilă în majoritatea cazurilor, iar copiii, în general, tind să se recupereze fără a suferi probleme mai grave.

Mai multe informaţii: Kawasaki Disease

Notă: Acest articol a fost scris cu titlu informativ şi nu este menit să înlocuiască opinia unui specialist. Dacă aveţi întrebări, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.