Ce bani va pompa guvernul în economie? Virgil Popescu vine cu veşti

Virgil Daniel Popescu
Virgil Daniel Popescu (Epoch Times România)

IMM-urile vor avea la dispoziţie un miliard de euro, sub formă de granturi nerambursabile, în viitorul pachet de relansare economică pregătit de guvern, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat G4Media.ro.

Ministrul a mai precizat că societăţile cu un singur angajat (care e şi patron) vor putea primi câte un ajutor nerambursabil de 2.000 de euro.

"La nivelul guvernului lucrăm să integrăm un pachet de relansare economică pe 5 ani. Vor fi măsuri pe termen scurt, luate anul acesta, şi măsuri pe viitorii patru ani.

Pe termen scurt va exista, la Ministerul Economiei, un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro, fresh money. Va fi împărţit în trei proiecte:

– 550 milioane euro granturi pentru investiţii, până în 200.000 de euro fiecare grant;
– 350 milioane granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, Horeca, transport auto, industria de evenimente;
– 100 milioane euro, granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este şi acţionarul companiei şi care nu au beneficiat de nici un ajutor în această perioadă. Sunt foarte multe în această situaţie.

Vor fi fonduri europene cu această destinaţie, e un program negociat cu Comisia Europeană de Ministerul Fondurilor Europene şi care va fi derulat de Ministerul Economiei.

În acelaşi pachet al guvernului mai este un proiect de 1,2 miliarde euro, program derulat de Ministerul Dezvoltării: vor fi scheme de ajutor de stat până într-un milion de euro, respectiv scheme de ajutor între 2 şi 6 milioane de euro", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul a vorbit şi despre investiţiile programate de marile companii energetice de stat pentru viitorii 5 ani, printre care construirea de parcuri eoliene ale Hidroelectrica, şi a precizat că situaţia investiţiilor din Marea Neagră va putea fi deblocată abia după campania electorală şi alegerile parlamentare.

Referitor la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Virgil Popescu a declarat pentru G4Media.ro că vrea realizarea unui consorţiu din care să facă parte şi compania canadiană care deţine tehnologia CANDU, precum şi finanţatori din ”SUA, NATO sau UE”.

Interviul integral poate fi citit aici.