Căutarea suspecţilor de la Charlie Hebdo continuă

(photos.com)

UPDATE. Cei doi suspecţi ar fi luat ostatic un grup de persoane dintr-o întreprindere din comuna Dammartin-en-Goele, aflată în apropierea aeroportului Roissy, relatează RTL. Martorii de la faţa locului au declarat că atacul a avut loc la ora 10:00 (ora României), lângă unul din depozitele întreprinderii.

Le Figaro notează că, la scurt timp înaintea luării ostatecilor, pe Drumul Naţional 2 al Franţei, care duce spre Dammartin-en-Goele, ar fi avut loc un schimb de focuri.

Ziarul francez continuă precizând că suspecţii înarmaţi, care prezintă semnalmentele fraţilor Kouachi, ar fi furat o maşină din Motagny Sainte-Felicite (judeţul Oise), înainte să ajungă în Dammartin-en-Goele.

***

Forţele anti-tero franceze şi poliţia militară au cercetat, joi seară, zonele din nord-estul Parisului căutându-i pe cei doi fraţi suspectaţi de uciderea a 12 persoane în atacul armat de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, relatează Reuters.

La o zi după atacul din Paris, ofiţerii au efectuat percheziţii din casă în casă în satul Corcy, care se afla la câţiva kilometri de benzinăria unde ar fi fost văzuţi cei doi suspecţi.

Suspecţii Said şi Cherif Kouachi - doi francezi ai căror părinţi sunt algerieni - se aflau deja sub supravegherea poliţiei. Unul dintre cei doi a luptat în Irak ca parte dintr-o celulă islamistă. Totodată, oficialii din Yemen susţin că ar putea exista o legătură între Said Kouachi şi gruparea teroristă Al-Qaeda.

Al treilea suspect din cadrul atacului, un tânăr de 18 ani, s-a predat miercuri poliţiei din Charleville-Meziere, în apropierea graniţei belgiene.

Joi dimineaţă, atacurile armate au continuat în capitala franceză. La o staţie de metro din suburbiile oraşului, o poliţistă a fost ucisă şi un alt poliţist a fost rănit de un atacator care purta o vestă antiglonţ.

Sursele poliţiei nu au putut stabili dacă atacul are legătură cu atentatul de la Charlie Hebdo, dar autorităţile au deschis o investigaţie sub acuzaţia de terorism.

Pe fondul incidentelor, autorităţile au întărit securitatea în centrele de transporturi, locurile religioase, sediile de mass media, centrele comerciale cât şi la punctele de intrare în Paris.

Liderii musulmani au condamnat atentatul, iar unii dintre ei şi-au manifestat îngrijorarea vizavi de posibilitatea creşterii unui sentiment anti-islamic în Franţa, o ţară cu un număr mare de musulmani.

Ca răspuns la incident, miniştrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor participa, duminică, la Paris, la o reuniune pe tema securităţii.

Publicaţia satirică pariziană a fost criticată aspru în trecut pentru desenele sale care batjocoreau credinţa islamică. Două dintre cele 12 persoane ucise erau poliţişti desemnaţi să protejeze ziarul.

De la atentat, în Franţa s-a instalat un climat tensionat, iar clopotele celebrei catedrale Notre Dame din Paris au marcat o atmosferă de reculegere naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe