"Parlament penal, marş la tribunal!" - Protest în Piaţa Universităţii
alte articole
UPDATE ora 19:45. Jandarmii au interpelat o persoană care ţine în mână o portavoce, încercând să depisteze liderul protestului la care s-au strâns acum în jur de 1.000 de oameni.
Gestul lor a fost considerat drept un act de hărţuire de către protestatari care le strigă jandarmilor: "Ruşine, ruşine să vă fie" şi "Jandarmeria apără hoţia".
"Este inadmisibil ca un penal să rămână într-o funcţie publică, este inadmisibil să îţi votezi împotriva Constituţiei mărirea pensiilor când o ţară întreagă este săracă şi sărăcită", şi-a expus nemulţumirea o protestatară.
"M-a scos în stradă nemulţumirea faţă de acest Parlament care votează de zile în şir, pe bandă rulantă, legi împotriva poporului", a declarat, pentru Epoch Times, un protestatar, întrebat ce l-a scos în stradă.
Întrebat cum îşi explică faptul că partidele, fie ele de stânga, fie de dreapta, au votat astfel de legi fără să le fie teamă de opropriul public, protestatarul a răspuns: "Din păcate, asta e situaţia în care noi i-am pus acolo, prin faptul că tinerii nu au ieşit la vot. Trebuie să demonstrăm prin vot şi protestând în stradă paşnic că trebuie să se schimbe ceva, să nu se mai voteze legi pentru a-şi favoriza rudele, legi pentru ca infractorii cu condamnare să rămână în funcţii publice, trebuie să schimbăm aceste mentalităţi", a declarat un alt protestatar, Vlad Păunescu.
Acesta a mai declarat că la alegerile locale a fost observator într-o secţie de votare din Pajura, sectorul 1, şi a remarcat că în secţiile unde USB nu a avut observatori, contracandidatul lui Clotilde Armand (care, reamintim, a pierdut alegerile peste noapte) a luat mult mai multe voturi decât în secţia unde a fost el, lucru care i s-a părut suspect.
* * *
UPDATE ora 19:20. În jur de 800 de persoane s-au strâns în Piaţa Universităţii, în marea lor majoritate tineri.
"Am ieşit pentru că sunt indignat de ceea ce fac parlamentarii, ei chiar cred că pot să facă orice fără să reacţionăm, şi într-un fel este normal, este vina noastră că i-am lăsat să facă ce au vrut. Şi a venit timpul să facem ceva, să ne schimbăm, în primul rând să ne schimbăm pe noi", a declarat Andrei Ţuţuianu, un tânăr protestatar.
"De 26 de ani tot îşi bat joc de noi şi am ajuns la concluzia că singura soluţie e să atragem atenţia ieşind în stradă şi dând un semnal pentru că aşa nu se mai poate!", a adăugat un alt tânăr.
***
UPDATE ora 19:10 Protestatarilor li s-au alăturat Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, reprezentanţi ai USB, partid ce a obţinut la alegerile din Capitală un scor mai bun ca PNL.
"Am venit din solidaritate pentru oamenii care protestează aici, suntem revoltaţi pentru cele două legi care au fost votate ieri în Parlament, care, de fapt, în conţinut aduc privilegii clasei politice în dispreţul societăţii în ansamblul ei", a declarat Nicuşor Dan pentru Epoch Times.
"Eu am spus mereu, trebuie să ieşim din dictatura partidelor, dictatura sistemului. Partidele sunt de fapt un sistem şi zilele astea au arătat încă o dată că nu le pasă de voinţa poporului, când ei sunt aici ca să facă ce are nevoie poporul, nu ce au nevoie ei", a precizat, la rândul său, Clotilde Armand, cea care, reamintim, a fost dată câştigătoare a primăriei sectorului 1 la finele alegerilor locale pentru ca a doua zi să se afle că din urne a ieşit candidatul PSD.
***
UPDATE ora 19.00: În Piaţă a început să se scandeze "Jos corupţia" şi "Parlament penal, marş la tribunal".
* * *
UPDATE 18:30. În jur de 300 de persoane s-au strâns joi la fântâna din Piaţa Universităţii pentru a protesta faţă de "impunitatea Parlamentului".
Vedete ale protestului sunt jandarmii care, în stilul consacrat, au început să-i întrebe pe protestatari dacă au autortizaţie de la primărie.
"Sunteţi percepuţi ca apărători ai borfaşilor", li s-a adresat jurnalistul Doru Braia jandarmilor care încercau să convingă o peroană ce afişase un banner cu mesajul "Parlamentul Ruşinii", că ar fi trebuit să aibă autorizaţie de la primărie pentru a afişa mesajul respectiv.
Votul parlamentarilor a avut loc cu o zi în urmă, iar, pentru a primi o astfel de autorizaţie de la primărie, protestatarii ar fi putut aştepta chiar şi trei zile.
* * *
În Piaţa Universităţii din Capitală se anunţă un nou protest, după ce plenul reunit al celor două Camere a adoptat miercuri, cu 306 voturi "pentru" şi o singură abţinere, o iniţiativă legislativă care prevede că aleşii ce şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar, înainte de 21 august 2013, nu pot fi acuzaţi de conflict de interese. Protestul este anunţat pentru joi, ora 18, la Fântâna de la Universitate.
"Parlamentul profită că suntem topiţi de căldură şi ne-o trage din triaj: votează dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care şi-au angajat rudele. Urmează superimunitatea avocaţilor.
Asta după ce au rezolvat deja legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, au închis dosarul diaspora referitor la organizarea dezastruoasă a votului pentru prezidenţiale. Corlaţean e bine mersi, nici măcar nu şi-a dat demisia. Ca să nu uităm de faptul că în România este în continuare legal să existe pe liste la alegerile locale persoane aflate în închisoare.", scriu organizatorii protestului pe Facebook.
Reamintim că plenul reunit al celor două Camere a votat aproape în unanimitate pentru dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de august 2013. Pe rolul Parlamentului se află o altă lege controversată, cea a imunităţii avocaţilor, votul fiind însă amânat. Cu o zi înainte, parlamentarii au votat şi legea pensiilor speciale pentru aleşii locali.
Cât despre cătuşe şi pâine, liderul PSD, Liviu Dragnea (condamant la închisoare cu suspendare în dosarul fraudări referendumului din 2012), declara recent, după ce a stat la coadă la DNA unde urma sa fie audiat în dosarul fostei soţii, că "românii trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunţ, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar sau în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe”.