Catalonia şi revendicările secesioniste revin pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Artur Mas, şeful executivului local din Catalonia.
Artur Mas, şeful executivului local din Catalonia. (JOSEP LAGO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.09.2013

În preajma Zilei naţionale a Cataloniei (Diada, sărbătorită în 11 septembrie), când organizaţia Adunarea naţională catalană pregăteşte un lanţ uman cu care revendică de manieră paşnică organizarea unui referendum privitor la autodeterminare, cotidienele spaniole scriu marţi despre aceste pregătiri, repercusiunile manifestaţiei şi revendicările secesioniste.

Cotidianul El Pais deschide prima pagină a ediţiei tipărite de marţi cu spusele preşedintelui Curţii Constituţionale, Francisco Pérez de los Cobos, care arăta, în discursul de Ziua Constituţiei din 2005, că toţi 'catalanii au fost educaţi să deteste cultura spaniolă'. Marţi, semnalează cotidianul spaniol, este ziua în care Curtea dezbate 25 de plângeri pentru recuzarea preşedintelui instanţei, care şi-a ascuns afilierea la Partidul Popular înainte de a deveni magistrat.

El Mundo scrie că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, se laudă că îl va depăşi pe Luther King cu lanţul său uman. Înainte de 'Calea catalană' pregătită pentru 11 septembrie, Mas declară că 'secolul 21 va fi secolul în care Catalonia îşi va recupera deplina libertate', după cum mai arată cotidianul spaniol citat.

Catalonia primeşte de la statul central cu 7% mai mult la buget decât Comunitatea Madrid, dezvăluie cotidianul ABC, care precizează de asemenea că statul acordă 2.627 de euro fiecărui catalan, cu peste 20% mai mult decât unui valencian. În perioada 2010-2012, guvernul regional catalan a cheltuit aproape 17 miliarde de euro pe dobânzi şi amortizări ale datoriilor, în timp ce, în privinţa încasărilor publice, Catalonia se află în faţa altor trei comunităţi autonome spaniole, dintre care două au un PIB pe cap de locuitor mai ridicat.

Guvernul regional catalan ar vrea să ajungă la un acord cu guvernul central, astfel încât acesta să tolereze un referendum privitor la autodeterminarea regiunii. Cotidianul La Vanguardia relatează că autorităţile catalane vor să prezinte un înscris şi o interpelare în parlamentul central care să fie conforme cu Constituţia.

După Diada, Rajoy îl va înştiinţa cu o scrisoare pe Artur Mas că nu va permite referendumul, asigură la rândul său cotidianul La Razon. Scrisoarea, mai arată acesta, constituie un răspuns la cea trimisă în iulie de Artur Mas, cu argumentul juridic că un referendum nu poate fi negociat.

Executivul regional catalan încearcă să câştige organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, după cum informează cotidianul catalan El Periodico. Acesta scrie că Madridul a plătit preţul înfumurării şi al deteriorării 'mărcii Spania' în exterior, întrucât aceasta nu s-a mai bucurat de credibilitate. În schimb, Mas îşi acordă tot sprijinul pentru organizarea JO de iarnă la Barcelona, constată publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor