Cătălin Tobescu (Nostra Silva): ”Preţul resursei de lemn în România este mare” (Video)

Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Nostra Silva, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că preţul unui buştean în România se ridică la 75-80 de euro pe metru cub, doar Austria şi Germania având preţuri mai mari.
Cătălin Tobescu(Nostra Silva)
Cătălin Tobescu(Nostra Silva) (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Preţurile resursei de lemn în România nu sunt mici. Preţul de buştean şi de răşinoase în România este peste media europeană. Avem preţuri peste Finlanda, peste Suedia, unde buşteanul costă 54-60 de euro pe metru cub. Din cauza acestor preţuri mari ale lemnului, exportul de buştean tinde către zero. Faţă de perioada 2007-2008, în care aveam exporturi de buştean de 800.000 de metri cubi, azi exportul de buşteni din România este de doar 100.000 de metri cubi. Faţă de volumul exploatat de 18 milioane de metri cubi, din care rezultă 10 milioane de metru cubi de buştean, exportul de lemn brut tinde către 1%”, a susţinut vicepreşedintele Federaţiei proprietarilor de păduri şi păşuni Nostra Silva, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de lansarea raportului ”Stealing the last forest: Austria's largest timber company, land rights and corruption in Romania”.

El a arătat că ”din cei aproximativ 19 milioane de metri cubi exploataţi legal în România, aproximativ 4,1 milioane de metri cubi sunt prelucraţi în industria mobilei, care a realizat anul acesta un export de 2 miliarde de euro, la o producţie industrială din industria mobilei de aproximativ 2,2 miliarde”.

Tobescu a subliniat că industria primară de prelucrare a lemnului din România este una mare deoarece ”se exportă aproximativ 700.000 de metri cubi de cherestea de foioase şi aproximativ 2 milioane de metri cubi de răşinoase”.

În opinia sa, în total produsele din lemn totalizează 4 miliarde de euro, cu un aport valutar de 3 miliarde de euro în balanţa import-export a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură