Înfiinţarea Gărzilor forestiere, aprobată de Senat

În contextul în care fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă a luat amploare, Guvernul a decis să înfiinţeze o nouă instituţie - Gărzile forestiere.
Păduri masacrate
Păduri masacrate (Matt Cardy / Getty Images)

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta prin care sunt înfiinţate Gărzile forestiere, instituţii menite să combată şi să prevină fenomenul tăierilor ilegale a pădurilor din ţara noastră, a fost adoptată, marţi, de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 70 de voturi 'pentru', un vot 'împotrivă' şi trei abţineri, informează Agerpres.

Gărzile forestiere sunt, potrivit actului normativ, instituţii publice cu personalitate juridică, aflate în subordinea autorităţii publice centrale răspunzătoare de domeniul silvic. Gărzile preiau atribuţiile, posturile şi personalul de la Comisariatele de Regim Silvic şi Cinegetic care sunt desfiinţate.

"Activitatea Gărzilor este coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin secretarul de stat pentru păduri şi prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic şi cinegetic din cadrul acesteia şi se desfăşoară la nivel teritorial", se arată în documentul citat.

Gărzile vor avea ca atribuţii monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional, precum şi aplicare a regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional. Mai mult, Gărzile asigură monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase.

Numărul maxim de posturi alocat Gărzilor este de 617, iar numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40. Ocuparea posturilor se face numai cu promovarea evaluărilor de integritate. Printr-un amendament formulat în comisia de specialitate a Senatului s-a stabilit că "salariile de bază ale personalului din cadrul Gărzilor se stabilesc la nivelul salariilor de bază aferente din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală". Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Gărzilor se asigură integral de la bugetul de stat.

Suprafaţa fondului forestier naţional este de 6.545 mii ha, la care se adaugă aproximativ 300.000 ha vegetaţie forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional.

"În ultimii ani, fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă a luat amploare. În acest sens, din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti — Serviciu Inventarul Forestier Naţional, rezultă că volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane mc pe an. Din datele Institutului Naţional de Statistică reiese faptul că volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 mil. mc pe an. Pe cale de consecinţă, diferenţa de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi cea recoltată în mod legal se presupune a fi recoltată ilegal", explică iniţiatorul în expunerea de motive.

Potrivit Guvernului, pierderea produsă anual bugetului naţional este estimată la aproximativ 250 milioane euro, iar cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal "pune în pericol siguranţa publică".

"Se estimează că, pe lângă reducerea volumului de lemn tăiat ilegal, înfiinţarea Gărzilor forestiere determină realizarea unor venituri la bugetul de stat, provenite din contravenţii şi confiscări de material lemnos, în valoare de circa 39.000 mii lei în anul 2015, iar în următorii ani (...) volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal va scădea semnificativ", se mai arată în expunerea de motive a ordonanţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne