Carmen Dan: Punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei, o încercare de intimidare. A fost ordin pe unitate

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a reacţionat după ce procurorii militari i-au pus sub acuzare pe şefii Jandarmeriei, precum şi pe un secretar de stat din MAI, în dosarul privind violenţele din 10 august.
Carmen Dan (Ministrul Afacerilor Interne),
Carmen Dan (Ministrul Afacerilor Interne), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.09.2018

Punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei de către Parchet reprezintă o acţiune de intimidarea a unei instituţii fundamentale a statului, a acuzat luni, în faţa presei, ministrul de Interne, Carmen Dan.

"Nu văd în această acţiune decât o altă acţiune de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării, validării şi depunerii jurământului", a declarat Carmen Dan, citată de Mediafax.

Ministrul de Interne a precizat că, până când vor fi trimişi în judecată, şefii Jandarmeriei vor rămâne în funcţii.

"În ceea ce priveşte punerile sub acuzare, sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va ţine cont şi vă reamintesc că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi militarii la dispoziţie şi anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată. În ceea ce-l priveşte pe secretarul de stat, avem şi acolo o prevedere foarte clară în statutul poliţistului care spune că poliţistul este pus la dispoziţie atunci când împotriva lui s-a dispus măsura începerii măsurii mişcării acţiunii penale aşa că vom vedea ce se întâmplă în continuare. Şefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situaţii din presă. Nu este normal. Se ştia cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd asta ca pe un ordin pe unitate care a fost pus în aplicare mai clar şi mai concis. Plecând de la dictonul justiţia este oarbă, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată. Nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei", a precizat Carmen Dan.

Reamintim că procurorii militari au dispus, vineri, în dosarul privind violenţele din 10-11 august produse cu ocazia mitingului din Piaţa Victoriei efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o serie de suspecţi cu nume grele din cadrul Jandarmeriei.

Este vorba despre:

- maiorul Laurenţiu Valentin Cazan, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;

- colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

- colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei , acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

Alături de şefii din Jandarmerie este vizat şi comisarul şef de poliţie Dan Mihai Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea situaţie de fapt:

"Maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacuare a pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei şi ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât şi ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forţelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparenţa de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian şi colonelul Şindile Ionuţ Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziţii fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurenţiu, prin ordinele date direct forţelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operaţiunilor şi l-au ajutat pe acesta din urmă sa pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind făcută în mod gradual şi având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor