Care sunt secretele faimosului gheizer din Yellowstone

Studii seismologice permit desenarea cavităţilor de apă şi de gaze fierbinţi în care sunt generate celebrele erupţii periodice.

Gheizerul Old Faithful, Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii
Gheizerul Old Faithful, Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii (Wikipedia.org)

Gheizerul Old Faithful este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Parcului Naţional Yellowstone din Wyoming, Statele Unite ale Americii, şi unul dintre cele mai spectaculoase izvoare termale din lume. În fiecare an, milioane de persoane vizitează acest fenomen geologic, care de mii de ani provoacă erupţii de apă spectaculoase.

Erupţiile pot deplasa de la 14.000 la 32.000 litri de apă clocotită la o înălţime cuprinsă între 32 şi 56 m, cu durata de 1,5–5 minute. Înălţimea medie a unei erupţii este de 44 metri. Cea mai mare erupţie înregistrată a fost 56 de metri. Intervalele dintre erupţii pot varia de la 45 la 125 de minute, cu o medie de 66,5 minute în 1939, care este în creştere uşoară, ajungând la 90 de minute astăzi.

(Wikipedia .org)

Dar, până în prezent, în afară de faima gheizerului Old Faithful, multe dintre detaliile structurii geologice care fac posibil acest distribuitor de apă fierbinte sunt necunoscute.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Utah (SUA) au studiat pentru prima dată straturile interioare ale zonei Old Faithful cu ajutorul seismografelor portabile şi noi tehnici de analize seismice. Astfel, au fost în măsură să deseneze structuri cum ar fi rezervorul de apă caldă care alimentează canalul gheizerului. Rezultatele acestei cercetări au fost prezentate într-un articol publicat în revista Geophysical Research Letter, ediţia sa online din 3 octombrie 2017.

(Geophysical Research Letter)

Co-autorul studiului, Robert Smith, a remarcat că „gheizerul din Yellowstone este cunoscut în întreaga lume, dar până în prezent nu a fost cartografiat subsolul zonei şi nici nu se cunoşteau detaliile cutremurelor de pământ care sunt asociate cu fiecare erupţie de apă".

Old Faithful este situat într-o zonă în care există două rezervoare active de magmă, la adâncimi de 5 până la 40 km, care generează temperaturile ridicate ale apelor subterane care alimentează gheizerul.

Prezenţa masivă a vizitatorilor şi construcţia de clădiri şi infrastructuri care ar putea fi afectate în cazul erupţiilor au determinat Serviciul Parcului Naţional Yellowstone să solicite oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Utah să efectueze un studiu geologic al zonei din jurul gheizerului.

Articol ştiinţific de referinţă: Geophysical Research Letter: Anatomy of Old Faithful from subsurface seismic imaging of the Yellowstone Upper Geyser Basin

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură