Epecuen, oraşul fantomă cu un singur locuitor (video)

Epecuen, oraşul fantomă din Argentina
Epecuen, oraşul fantomă din Argentina (Captură Youtube)

Vă prezentăm un video cu imagini inedite din Argentina: un oraş scufundat, ieşit la lumină după 30 de ani, pe măsură ce apele s-au retras. Ruinele au devenit între timp un obiectiv turistic.

Epecuen, un oraş fantomă situat la 550 de kilometri sud-vest de Buenos Aires, în Argentina - acoperit de apă de peste 30 de ani -, uşor, uşor a revenit la suprafaţă. Epecuen era odată o staţiune cu băi termale de apă sărată plină de viaţă, pe malul unui mic lac, unde 1.500 de persoane deserveau 20.000 de turişti pe sezon. În timpul epocii de aur a Argentinei, aceleaşi trenuri care duceau cereale în afara oraşului aduceau vizitatorii din capitală pentru a se relaxa în băile termale din Epecuen. Tot în acea perioadă, exista şi un sat vecin cu staţiunea, care s-a scufundat prin anii 1920.

Lacul de apă sărată a fost deosebit de atractiv pentru că acesta avea de 10 ori mai multă sare decât oceanul. Turiştii, în special din comunitatea evreiască din Buenos Aires, au beneficiat de el din plin, amintindu-şi de Marea Moartă din Orientul Mijlociu. După o furtună foarte puternică şi după iernile umede, lacul s-a revărsat pe 10 noiembrie 1985. În doar câteva zile, casele s-au scufundat sub aproape 10 metri de apă sărată corozivă.

Un om care a refuzat să plece, Pablo Novak, acum ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, încă trăieşte la marginea oraşului, primindu-i pe cei care se rătăcesc pe străzile distruse. "Înainte, staţiunea era căutată pentru curele de sănătate care se făceau aici. Veneau oamenii la tratament. Acum vin să vadă ruine. Un bărbat care venea cu părinţii aici, mergând pe străzile acum pustii, a plâns când a văzut cum arată staţiunea", a povestit Pablo Novak. A fost nevoie doar de 20 zile pentru ca oraşul să se scufunde sub aproape 10 de metri de apă. Pe măsură ce anii trec, apa începe să se retragă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură