Care sunt cele mai consumate droguri în rândul elevilor?

Doi barbati isi dau unul altuia o tigara. (Chris Hondros / Getty Images)
Ioana Statescu
16.11.2012

Etnobotanicele sunt printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani, alături de canabis/haşiş şi substanţe inhalante. Datele au fost incluse în raportul naţional privind situaţia drogurilor, lansat recent de Agenţia Naţională Antidrog, care arată că România continuă să se situeze sub valorile medii europene pentru toate tipurile de droguri ilicite.

"Rezultatele studiului naţional din cadrul ESPAD 2011 plasează România între ultimele 10 state europene, ca nivel al prevalenţei consumului oricărui tip de drog ilicit cel puţin o dată în viaţă în rândul elevilor de 16 ani, ţara noastră situându-se cu opt procente sub media europeană înregistrată. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în cazul prevalenţei consumului de canabis/ haşiş, de substanţe inhalante şi amfetamine", atrage atenţia raportul Agenţiei antidrog.

Documentul mai arată că pentru prima dată, se înregistrează un debut precoce al consumului de canabis/haşiş în rândul elevelor de 16 ani din România. Din punct de vedere al distribuţiei pe sexe, România se află printre puţinele state cuprinse în studiu care nu mai înregistrează diferenţe între fete şi băieţi în ceea ce priveşte prevalenţa consumului de canabis/haşiş, atât de-a lungul vieţii (alături de Franţa), cât şi în ultima lună (alături de Federaţia Rusă şi Bulgaria).

Totodată, documentul mai arată că prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii în populaţia generală (15 - 64 de ani) este de 4,3 la sută, în timp ce pentru categoria de vârstă 15 - 34 de ani, prevalenţa consumului oricărui tip de drog de-a lungul vieţii este de 10,5 la sută, iar la elevii de 16 ani, de 10 la sută (fără SNPP).

Astfel, cele mai consumate droguri cel puţin o dată în viaţă sunt: canabis (1,6 la sută), SNPP (doi la sută), ecstasy (0,7 la sută) pentru populaţia generală 15 - 64 de ani, SNPP (şase la sută), canabis (4,5 la sută), ecstasy (1,3 la sută) pentru tineri din categoria de vârstă 15-34 ani şi canabis (7,2 la sută), inhalante (7,2 la sută) şi SNPP (5,3 la sută) pentru elevi de 16 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor