Şeful Poliţiei Rutiere: Creşterea numărului accidentelor este cauzată de inconştienţa la volan, lipsa educaţiei rutiere, cât şi de droguri
alte articole
Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, consideră că, în ultimii ani, creşterea numărului accidentelor auto a fost cauzată de inconştienţa la volan, de agresivitate, de lipsa educaţiei rutiere, dar şi de droguri, relevă B1 TV. În acest context, Diniţă a precizat că, în urma accidentelor rutiere, şi-au pierdut viaţa 100 de persoane într-o singură lună, în urma accidentelor rutiere.
“Nu s-a mai ţinut cont de regulile de circulaţie, s-au înmulţit cazurile de conducere a autovehiculelor cu viteză excesivă şi de acolo până la accident nu a mai fost decât un pas. În primele zece luni ale anului avem 7.862 de accidente, adică mai mult cu 0,37% faţă de anul trecut. Avem 1.699 de morţi, adică un plus de 0,77%. Răniţii grav sunt 7.472, adică plus 0,51% faţă de perioada de referinţă din anul trecut”, a declarat Lucian Diniţă.
Şeful Poliţiei Rutiere a completat că numărul morţilor în accidente auto a crescut semnificativ. “Mi-aduc aminte, statistic, că în două luni am înregistrat în jur de 200 de morţi, ceea ce este enorm. Violenţa accidentelor este uriaşă. Nu mai ai răniţi grav, acum ai direct morţi! În ritmul acesta o să ajungem ca, în loc de case, blocuri, să construim cimitire!”, a a adăugat Diniţă.
Lucian Diniţă a precizat că de foarte multe ori viteza excesivă şi traversările neregulamentare sunt principalele cauzatoare de accidente rutiere.
“Viteza excesivă sau neadaptată şi traversările neregulamentare. În două zile am avut 16 accidente mortale, pe motiv de traversare neregulamentară. Este practic un comportament care, undeva, în spate, are tot inconştienţa de care vorbeam. Nu poate fi calificat altfel decât inconştient un individ care conduce cu 140 km/h, pe o ploaie torenţială, fără să ţină cont de fenomenul de acvaplanare. Şi, nu în ultimul rând, inconştienţă. Toate astea, în marea lor majoritate, sunt coroborate cu consumul de alcool. Clar!”, a explicat şeful Poliţiei Rutiere.
Printre alte cauze ce au dus la creşterea numărului de accidente rutiere se numără şi abuzul de alcool sau droguri.
“În cvasi majoritatea lor, autorii accidentelor rutiere au diferite grade de alcoolemie. De la un minim de 0,12 ajungând chiar şi la 1,2 mg/l în aerul expirat. Asta înseamnă aproape 2- 2,50 în sânge. La 3 intri în comă. În 2009, am avut două cazuri. În 2010, am avut 12. În 2011, am avut 16 şi în 2012, în nouă luni, avem 41 de cazuri. Nu neapărat droguri, ci substanţe psihotrope, etnobotanice”, a concluzionat Lucian Diniţă.