Care este situaţia românilor din Grecia



Liderul partidului de extremă stânga Syriza, Alexis Tsipras, se adresează susţinătorilor după câştigarea alegerilor din 25 ianuarie 2015, Atena, Grecia.
Liderul partidului de extremă stânga Syriza, Alexis Tsipras, se adresează susţinătorilor după câştigarea alegerilor din 25 ianuarie 2015, Atena, Grecia. (Captură Foto)

Accentuarea crizei din Grecia face viaţa din ce în ce mai grea pentru românii care lucrează acolo, este concluzia la care a ajuns Federaţia asociaţiilor de români din Europa - FADERE, care a desfăşurat un proiect de sondare a situaţiei românilor din Grecia.

"Astăzi în Grecia locuiesc oficial 50.000 de români, dar după datele asociaţiilor de români, numărul real este de 200.000. De la apariţia primelor semne de criză, foarte mulţi greci nu au mai dorit să mai angajeze români cu acte, ci doar la negru. Aşa se justifică această diferenţă de 150.000 de români faţă de situaţia prezentată de autorităţi.

În acest moment situaţia conaţionalilor noştri din Grecia este disperată, foarte mulţi dintre ei nu şi-au mai primit salariile din lipsă de cash. O mare parte dintre ei vor pleca în concedii în România şi vor aştepta să vadă ce se va întâmpla până în septembrie şi abia atunci vor luă o decizie cu privire la viitorul lor. Alţii s-au întors deja în ţară sau au plecat în special în ţările nordice Anglia, Norvegia sau Germania", se arată în comunicatul de presă remis de Federaţia asociaţiilor de români din Europa.

Preşedintele FADERE, Daniel Tecu, şi-a exprimat speranţa că "poate că odată vom ajunge şi noi ca acele ţări în care guvernele intervin pentru sprijinirea comunităţilor ajunse în crize cauzate de factori externi".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.