Capsula timpului nazistă descoperită după 82 de ani în Polonia (video)

Trecerea timpului nu a lăsat nicio urmă pe documentele Germaniei naziste care au fost găsite acum câteva zile în Polonia. Sunt intacte.
Conţinutul capsulei naziste
Conţinutul capsulei naziste

Un grup de arheologi înarmaţi cu ciocane, a dărâmat o parte din structura unei vechi clădiri naziste din oraşul polonez Złocieniec, până când au dat peste o capsulă îngropată acum 82 ani.

"A fost emoţionant să descoperim locul în care a fost ascunsă ", a declarat arheologul Alicja Witowiak pentru BBC. Witowiak a explicat că, primele căutări au fost efectuate de către armata Uniunii Sovietice în anii 70 care ocupau în acel moment clădirea. Aceasta era o fostă tabără de antrenament nazist. Dar căutarea a eşuat.

"Am făcut cercetări documentare ample pentru a localiza site-ul precis", a spus arheologul Alicja Witowiak.

Dar ce se afla în interiorul capsulei?

A fost surprinzător faptul că am găsit unele documente care descriu în detaliu crearea institutului Krössinsee, care s-a construit în acelaşi loc înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat Witowiak

În interiorul tubului de cupru se aflau ziare locale cu datele de 21 şi 22 aprilie 1934, care se refereau la inaugurarea institutului, unul dintre cele trei destinate instruirii viitorilor luptători nazişti.

Tubul conţinea, de asemenea, o invitaţie la deschiderea şcolii şi un program cu festivităţile care aveau loc în oraşul Falkenburg, numit acum Złocieniec, în nord-vestul Poloniei.

În interiorul tubului se aflau o serie de fotografii ale lui Adolf Hitler, mai multe exemplare ale unui manifest nazist "Mein Kampf" (Lupta mea), monede şi fotografii ale oraşului, precum şi o broşură publicată cu ocazia aniversării a 600 de ani a oraşului Falkenburg şi un caiet ilustrat care includea informaţii despre oraş.

Inventarul a fost adus la cunoştinţa presei, recent, de către Muzeul Naţional din Złocieniec, unde vor fi expuse piesele istorice.

De ce erau interesaţi naziştii să îngroape obiecte şi documente din acea epocă?

Arheologul Witowiak Alicja a declarat pentru BBC că scopul lor a fost acela de a captura timpul, o ideologie nazistă care începuse deja să fie pusă în aplicare.

Oraşul Zlocieniec a făcut parte din Germania până în 1945, când trupele lui Hitler au fost învinse de aliaţi.