Candu: Consiliul de Securitate nu trebuie folosit ca un instrument de luptă geopolitică, boicotăm şedinţa

Candu şi Filip boicotează şedinţa Consiliului de Securitate convocată de Dodon, amintindu-i acestuia că problema declarării lui Rogozin persoană indezirabilă în Moldova este epuizată şi nu ţine de competenţa preşedintelui.
Dmitri Rogozin şi Igor Dodon
Dmitri Rogozin şi Igor Dodon (facebook.com/profil Maia Sandu)

Conducerea Guvernului şi Parlamentului de la Chişinău boicotează şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) convocată marţi de preşedintele Dodon, din cauza prezenţei pe agendă a subiectului legat de declararea lui Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova.

După şedinţa Biroului Permanent al Partidului Democrat din Moldova (PDM), preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că pe agenda CSS sunt mai multe subiecte pe care democraţii le consideră ca fiind de competenţa Guvernului şi nu a CSS sau a preşedintelui Dodon.

”Punerea subiectului legat de declararea lui Dmitri Rogozin ca persona non-grata în RM pe ordinea de zi a CSS considerăm că este o povocare şi nu se urmăreşte nimic altceva decât să se polemizeze, politizeze acest subiect pe care deja îl considerăm consumat. Noi nu vrem ca CSS să devină un instrument al confruntărilor geopolitice”, a notat speakerul Parlamentului în cadrul unui briefing de presă, amintind că viecepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata luând în considerare comportamentul şi declaraţiile ofensatoare aduse cetăţenilor R. Moldova şi ţării.

Andrian Candu a mai precizat că CSS nu trebuie folosit ca un instrument de luptă mai ales geopolitică, speculare şi luare de poziţii. ”Menirea CSS este să discute chestiuni de securitate a R. Moldova nu cele care ţin exclusiv de competenţa Guvernului sau Parlamentului. Să nu uităm şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că în RM preşedintele, potrivit competenţelor constituţionale, este cel care trebuie să echilibreze puterile în stat şi trebuie să fie un preşedinte al tuturor. Nu un preşedinte care reprezintă interesele unui partid, a unei doctrine sau a unui alt stat.”

În concluzie, preşedintele Parlamentului a menţionat că reprezentanţii PDM nu boicotează total activitatea CSS, ei vor participa la şedinţele acestuia atunci când cu adevărat se vor discuta subiecte ce ţin de securitatea statului.

În context, analistul politic Petru Bogatu comentează că în acest moment s-ar derula un nou episod în războiul hibrid pe care îl poartă Rusia împotriva Republicii Moldova, având în vedere că Preşedintele Dodon a convocat Consiliul de Securitate pentru a repune pe tapet subiectul declarării vicepremierului rus Rogozin persona non grata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe