Cancerul de sân, cercetare şoc. După tratamentele hormonale există risc de cancer timp de 10-20 de ani [studiu]

Cancer de sân
Cancer de sân (pixabay.com)

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din lumea întreagă. Anual sunt depistate aproximativ 1,7 milioane de noi cazuri de cancer mamar, potrivit statisticilor World Cancer Research Fund Internaţional.

Un studiu, publicat în jurnalul The Lancet, a examinat 58 de cercetări anterioare în materie şi a identificat o aparentă asociere cu probabilitatea crescută de cancer la sân în rândul femeilor care au utilizat orice tip de tratament hormonal. Posibila legătură între utilizarea terapiilor hormonale şi un risc crescut de cancer la sân ar avea, prin urmare, o durată mai lungă decât se suspecta.

Acest lucru este dezvăluit de un nou studiu epidemiologic extins, care a implicat peste 100.000 de femei afectate de această boală după climacteriu. Climacteriu în domeniul medical se referă la perioada care precede şi urmează menopauza la femei sau andropauza la bărbaţi.

Cele mai mari riscuri de neoplazie (procesul de formare a ţesutului tumoral, indiferent dacă este o masă benignă sau malignă) nu au apărut doar în rândul celor care au urmat tratamente pe bază de estrogen, cu sau fără progesteron, dar s-a dovedit că se continuă timp de 10-20 de ani după terminarea tratamentului. În special, utilizarea tratamentelor bazate atât pe estrogeni cât şi pe progesteron timp de cel puţin 5 ani a fost asociată cu o creştere a riscurilor de cancer care durează de la 50 la 70 de ani.

Pentru voluntarii care au luat hormonii, riscul pe termen lung de a dezvolta cancer mamar ar fi ajuns la 8,3%, faţă de 6,3% în medie pentru populaţia de sex feminin care nu a utilizat hormoni. Din 1990 până în prezent - potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, autorii cercetării - din cele 20 de milioane de cazuri de cancer la sân la nivel mondial, 1 milion ar putea să depindă de aceste terapii folosite pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

Articol ştiinţific de referinţă:The Lancet: New analyses of the worldwide epidemiological evidence demonstrate link between different forms of menopausal hormone therapy and breast cancer incidence, and find that some risk persists for many years