Cancelarul Austriei critică viziunea “utopică” a lui Macron privind viitorul Europei

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Epoch Times România)

Cancelarul austriac conservator Sebastian Kurz a criticat propunerile preşedintelui Franţei în ceea ce priveşte Europa. Macron a cerut o reformare a Uniunii Europene, unele dintre ideile sale controversate incluzând un salariu minim la nivelul blocului.

Sebastian Kurz a răspuns marţi viziunii ambiţioase a preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la viitorul Europei, afirmând că unele propuneri ar putea fi chiar “periculoase”.

Propunerile lui Macron, prezentate săptămâna trecută de publicaţiile majore ale fiecărui stat membru UE şi cunoscute sub denumirea “eseul Renaşterii Europene”, au criticat populismul şi au prezentat o viziune pentru reforme sociale şi de reglementare în cadrul blocului, potrivit Deutsche Welle. De asemenea, liderul francez a propus crearea unei poliţii de frontieră europene comune şi a unui birou european comun pentru gestionarea cererilor de azil.

Kurz, într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, a fost de acord cu unele dintre propunerile lui Macron, precum protejarea graniţelor şi reglementarea companiilor de Internet. Însă el nu s-a alăturat apelurilor lui Macron pentru un “scut social” european, care să includă un salariu minim la nivelul UE.

“Cred că multe sugestii sunt utopice, şi mă refer la propunerea pentru o uniune socială sau un salariu minim european”, a precizat cancelarul, care conduce partidul de guvernământ de dreapta al Austriei, Partidul Libertăţii (FPO).

Kurz a precizat că planul pentru un salariu minim ar putea părea bun, însă a adăugat că este unul “imposibil” din cauza decalajului standardelor de viaţă din UE.

“Credeţi că producătorii auto germani îşi vor deschide uzine în Ungaria sau Polonia dacă salariile ar fi aceleaşi ca în Germania?”, a întrebat el.

Răspunzând apelurilor lui Macron pentru comasarea datoriei UE, Kurz a declarat că o astfel de măsură ar fi “periculoasă”.

“Este deja suficient de atractiv ca ţările să acumuleze datorii”, a susţinut el, adăugând că o astfel de măsură ar putea duce la situaţia în care banii contribuabililor din ţările cu o situaţie financiară mai bună să se scurgă spre statele care au probleme cu datoriile.

Unele afirmaţii ale lui Kurz au fost similare celor publicate într-o declaraţie făcută duminică de Annegret Kramp-Karrenbauer, noul lider al Uniunii Creştin-Democrate din Germania şi potenţialul succesor al Angelei Merkel la poziţia de cancelar. Kramp-Karrenbauer nu a fost de acord cu “comunizarea datoriei suverane” şi “europenizarea” sistemelor sociale.