Macron primeşte o lovitură: Merkel se distanţează de “Renaşterea Europeană”

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Un articol de opinie scris de Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată potenţialul succesor al Angelei Merkel la funcţia de cancelar al Germaniei, s-a distanţat de la viziunea preşedintelui francez Emmanuel Macron asupra viitorului Europei într-o serie de probleme, inclusiv propunerea de schimbare a sediului Parlamentului European de la Strasbourg, dând naştere astfel unor speculaţii privind unele neînţelegeri între Paris şi Berlin.

Cancelarul Merkel a susţinut propunerile succesoarei sale la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer (numită de mass media după acronimul său AKK), menţionate în răspunsul acesteia la eseul “Renaşterea Europeană” al lui Macron. Deşi Merkel a decis să nu îi răspundă personal omologului său francez, totuşi ea şi-a exprimat sprijinul pentru crearea unei companii aeriene europene comune, idee propusă de AKK, pe lângă crearea unui avion de luptă european. Cancelarul a adăugat că, deşi UE “are alte priorităţi”, totuşi ar fi o idee bună. Răspunsul lui AKK a fost dat prin intermediul unui alt eseu, numit “Repararea Europei”.

De asemenea, Merkel a aprobat ideea lui AKK de a acorda Uniunii Europene un loc comun în Consiliul de Securitate al ONU, ceea ce ar necesita ca Franţa să renunţe la poziţia sa permanentă în consiliu. Lidera germană, care a depus eforturi ani de zile pentru obţinerea unui loc în Consiliul de Securitate, a declarat că propunerea lui AKK este un “concept foarte bun pentru viitor”. Ea a susţinut că un astfel de loc comun ar permite o “unire a vocilor europene”, dar, de asemenea, a recunoscut că scepticismul Franţei cu privire la această perspectivă este “binecunoscut”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a notat că viziunea lui AKK este în “armonie cu gândurile cancelarului”.

Deşi, noua lideră a CDU este de acord cu Macron cu privire la o serie de aspecte – inclusiv cooperarea în domeniul apărării, în cadrul eseului ea a cerut crearea unui “consiliu al securităţii europene care să implice şi Marea Britanie”, controale la frontieră şi o politică a climatului – totuşi măsuri didferă ce cele ale lui Macron. Printre altele, AKK a respins ideea unui salariu minim la nivel european şi propunerile lui sociale, afirmând că “comunizarea datoriilor, europenizarea sistemelor sociale şi salariul minim nu ar fi o calea bună”. În plus, ea a sugerat ca Parlamentul European să îşi mute sediul central din oraşul francez Strasbourg în Bruxelles.

Totuşi, comentând pe marginea eseului ei, AKK a încercat să minimalizeze orice speculaţii cu privire la neînţelegerile dintre cei doi aliaţi europeni majori.

“Nu există nicio ruptură. Faptul că CDU are o viziune politică diferită faţă de Franţa cu privire la chestiunea redistribuirii, sau a standardelor sociale uniforme... nu este nimic nou”, a declarat AKK pentru publicaţia Welt.

Scrisoarea deschisă a lui Macron a fost publicată în 4 martie şi a cuprins un set de propuneri adresate cetăţenilor UE înaintea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European care ar duce la o “Renaştere Europeană”. În special, liderul francez a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să creeze o poliţie de frontieră comună europeană şi o agenţie europeană pentru protejarea democraţiilor care va ajuta membrii UE să îşi protejeze alegerile de atacuri cibernetice şi alte forme de interferenţă. Ideea a fost bine primită de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, precum şi de premierul belgian Charles Michel.