Camera Deputaţilor îl salvează pe Ion Ochi de arestul preventiv

Loredana Diacu
29.04.2015

alte articole

Ion Ochi
Ion Ochi (cdep.ro)
Loredana Diacu
29.04.2015

Încă un ales al ţării a scăpat de arest preventiv cu ajutorul colegilor săi parlamentari. Cu 108 voturi "pentru" şi 156 "împotriva”, Camera Deputaţilor a dat un aviz nefavorabil cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi, relatează B1 TV.

În şedinţa de plen au fost prezenţi 276 deputaţi, iar 4 voturi au fost anulate.

Amintim că luni, Comisia Juridică a avizat favorabil solicitarea ministrului Justiţiei de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD.

Ion Ochi este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu fiind suspectat că în perioada în care a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a aprobat contracte ”cu dedicaţie”.

Potrivit procurorilor DNA, în a doua jumătate a anului 2011, Ion Ochi, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a convenit cu un om de afaceri ca firma acestuia să execute lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului. Prin aceasta, a urmărit obţinerea de foloase materiale necuvenite, precum şi de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urma cărora a şi devenit deputat.

Lucrări la drumul judeţean au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier.

Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma inculpatului a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, la instigarea lui Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată.

Mai mult, pentru a-i asigura folosul, inculpatul Ochi Ion i-a determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate.

În schimbul atribuirii contractului respectiv, actualul deputat a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziţionate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Mai mult, plăţile către această firmă, totalizând 490.000 lei, au fost făcute doar după ce societatea inculpatului Nica Cristian Dorin a primit banii de la CJ Braşov.

Prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obţinut un folos necuvenit în valoare de 2.507.444, 30 lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Braşov.

Mai multe despre acuzaţiile pe care procurorii DNA i le aduc lui Ion Ochi, puteţi citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor