CAG: România trebuie să garanteze statul de drept, dacă vrea să atingă obiectivele MCV

Epoch Times România
24.09.2012

România poate atinge obiectivele MCV, dacă acţionează rapid pentru a garanta statul de drept şi pentru a implementa reformele, se arată în concluziile Consiliului Afaceri Generale, care a discutat luni raportul Mecanismului de Verificare şi Cooperare din iulie.

Consiliul a remarcat progresele făcute de România în ultimii 5 ani pentru a atinge obiectivele MCV, precum adoptarea unui nou cod civil şi penal, noua strategie anti-corupţie, precum şi rezultatele pozitive ale DNA şi ANI.

Apreciind că ”un angajament politic susţinut pentru reforme al tuturor actorilor statului rămâne esenţial şi trebuie obţinut fără întârziere”, CAG consideră că ”în viitor, România poate atinge obiectivele Mecanismului, cu condiţia să acţioneze rapid pentru a garanta statul de drept, pentru a menţinere direcţia şi pentru a accelera implementarea reformelor”. Consiliul mai notează că este important ca progresele realizate de procurori şi de DNA să continue şi să fie consolidate de către viitorii lideri.

”În lumina recentelor evenimente din România, Consiliul reaminteşte valorile fundamentale pe care este întemeiată UE şi salută angajementul guvernului român de a acţiona rapid pentru a asigura respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei în conformitate cu recomandării Comisiei”, se arată în concluzii. Totodată, CAG salută intenţia Comisiei de a continua monitorizarea atentă a situaţiei şi aşteaptă ”paşi concreţi” înainte de raportul CE de la sfârşitul anului.

Rapoartele MCV din iulie nu au fost pozitive nici pentru România, nici pentru Bulgaria. Publicat chiar în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, raportul României a cuprins inclusiv cele 11 cerinţe prezentate de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, premierului Victor Ponta, privind respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. În mod excepţional faţă de alţi ani, în cazul României va mai exista un raport, la sfârşitul acestui an, pentru a se stabili dacă Bucureştiul a îndeplinit recomandările din raportul din iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor